Велислав Минеков, кино продукции, средства, бюджет, ГЕРБ, централа
сн. БГНЕС

Велислав Минеков продължава с опитите да изгони ГЕРБ от централата им

Служебният министър на културата Велислав Минеков търси държавен имот, където да премести партийната централа на ГЕРБ. Дори вече бил близо до намирането на подходящ имот, съобщава „24 часа“.

„Двата етажа в административната сграда на НДК, които ГЕРБ обитава без наем, са тотална щета за двореца“, заяви той.

НДК има сметка за ток за последния месец 90 хил. лв., подчерта Минеков. Министърът се закани да изгони ГЕРБ от партийната им централа преди два месеца. За шест месеца в министерството се нагледах на безобразия и облечена в закон корупция, обобщи той мандата си в двете служебни правителства.

В бившата управляваща партия останаха изненадани от изявленията на служебния министър Минеков.

„Разбираме от „24 часа“, че е задействана такава процедура. В централата на ГЕРБ не е пристигала никаква информация по тази тема по официалния ред. Напомняме на служебния министър, че ГЕРБ няма договорни отношения с НДК, а с областната администрация. Всички режийни разходи на ГЕРБ към НДК са плащани навреме“, коментираха от партията пред медията.

Пари за кино и нови обвинения

МС отпусна 18 млн. лв. за филмови продукции. Това обяви на брифинг след заседанието на МС министърът на културата Велислав Минеков. Същите тези средства ще могат да бъдат разходвани и през 2022 година.

„Смятам, че очакващите да започнат продукции в киното ще бъдат достатъчно щастливи и доволни“, каза Минеков.

Той отново отправи обвинения без доказателства срещу предишните управляващи. Заяви, че 33 млн. лева от фонд „Култура“ били раздадени безпринципно.

„Свидетел съм на корупция, на абсолютно безпринципно раздаване на 33 млн. лв. през фонд „Култура“, каза той, но не съобщи нито на кого са раздадени парите, нито за какво.

„Имаше абсолютно отсъствие за последните 12 г. на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по неясен начин. За съжаление, много щети има по отношение на паметници на културата. Една голяма част от тях вкарахме в Прокуратурата – искаме да знаем кой е извършителят на тези престъпления. Провеждаме много сериозна акция по отношение на запазване на гробницата в Караново“, добави Минеков.

Той допълни, че настоява за повишаване на бюджета за култура.

„Искаме качване на бюджета с още 49%. Надявам се нашето искане да бъде прието. Проведохме разговори с общини, с представители на политически партии за непрекъснато покачване на бюджета“, каза служебният министър на културата.

- реклама -