Великобритания избори Юнкер Габриел ЕК Брекзит преговори законодателство

Великобритания започна процеса по подмяна на европейското законодателство

Великобритания започна процеса по преработката на законодателството си. Това трябва да се случи навреме за Брекзит.

Законопроектът за „развода” ще преформатира съществуващото право на Европейския съюз в британско право, така че ще законите останат същите, когато Великобритания напусне блока. Хилядите законодателни актове могат да бъдат изменени или отменени от британските законодатели. Става дума за преработването на повече от 40-годишно законодателство чрез отмяна на Закона за европейските общности от 1972 г..

Високопоставен служител предупреди, че правителството е неподготвено за излизането си от Европейския съюз.

Министърът на въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че новият закон ще гарантира „напълно функционираща правна система“ при напускането на ЕС.

„Този документ означава, че ще можем да излезем от съюза с максимална сигурност, приемственост и контрол“, каза той в изявление.

Опозиционните партии планират промени.

„Имаме много сериозни проблеми с подхода на правителството и ако то не се заеме с нашите въпроси, няма да подкрепим законопроекта“, заяви говорителят на основната опозиция за Брекзит Кейр Стармър пред в. „Гардиън“.

Лидерът на либералните демократи Тим Фарън заяви: „Това ще бъде ад,“ като се позова на парламентарния дебат, който стартира процедурата на Брекзит.

Опозиционните партии са особено разтревожени от предложението на правителството да използва специален изпълнителен орган – наречен „правомощията на Хенри VIII“ – да прокара закони без пълен парламентарен контрол.

Подкрепена със сделка с 10-те депутати от Северна Ирландия, консервативното правителство на министър-председателя Тереза Мей има работно мнозинство от само 13 от 650-членната Камара на общините.

Правителството вече публикува и документи по други важни въпроси, след като беше призовано от преговарящия на Брюксел Мишел Барние да направи това преди по-нататъшните преговори за излизане следващата седмица.

„Трябва да знаем по кои точки сме съгласни и по кои точки не сме съгласни, за да можем да преговаряме сериозно“, заяви Барние в белгийската столица.

Великобритания надлежно очерта позицията си по отношение на ядрените материали, като страната напуска Европейската общност за атомна енергия, но иска да продължи да работи в тясно сътрудничество с Евратом.

Има и документ по съдебните въпроси – значимо препятствие, тъй като Лондон и Брюксел продължават да не са съгласни дали Съдът на Европейския съюз ще продължи да има същата юрисдикция.

- реклама -