Великобритания смени лозунга в борбата с коронавируса от „Остани вкъщи“ на „Бъди нащрек“

Британското правителство промени лозунга на кампанията за борба с коронавируса от „Остани вкъщи“ на „Бъди нащрек“, съобщи нпремиерът Борис Джонсън на личния си профил в социалната мрежа Twitter, цитиран от РИА Новости.

Очаква се в неделя вечер премиерът да направи телевизионно изявление, в което ще представи план за постепенното смекчаване на карантината, въведена от 23 март заради коронавируса. Мерките, обаче, ще бъдат разхлабени много леко.

„Всеки е важен за това да поставим вируса под контрол, като спазваме правилата и не намаляваме своята бдителност … Ако някой в ​​дома ви има симптоми, всички трябва да се изолирате“, се казва в съобщението на Джонсън.

Междувременно британското правителство оповести списък с ключови препоръки, които по същество напомнят вече въведените такива.

„Останете вкъщи колкото е възможно повече. Работете дистанционно от домовете си, ако е възможно. Ограничете контактите си с други хора. Ако излизате навън, дистанцията трябва да бъде поне два метра. Мийте редовно ръцете си“, съветва правителството.

Множество британци критикуват плановете на Джонсън да облекчи ограничителните мерки. Дори Ник Стърджън, премиерът на Шотландия, се изказа срещу отслабването на карантината.

Основните критики към Джонсън са, че е твърде рано за охлабване на мерките, след като броят на новозаразените, както и този на смъртните случаи, не намалява.

Идеята за премахване на карантината бе разкритикувана и от почти всички съюзи в страната, според които приоритетът в тази ситуация трябва да е е запазването на живота и здравето на хората, а стартирането на предприятия, транспорт и друг вид икономика, дори и при спазването на дистанция между хората, ще доведе до увеличаване на инфектираните. Освен това в редица области и индустрии, – например в обществения транспорт в час пик, е напълно невъзможно да се осигури социално дистанциране.

В събота Великобритания записа 31 хиляди починали от началото на епидемията до момента, докато през март оптимистичен сценарий на учените прогнозираше максимум 20 хиляди смъртни случая за цялата пандемия. Сега правителствените експерти прогнозират поне 100 000 смъртни случая до края на 2020 г., ако ограничителните мерки бъдат бързо разхлабени.

Очаква се от утре властите да премахнат едночасовото ограничение за спорт на открито, да разрешат магазините и градинските центрове да отворят врати, както и да оповестят график за поетапно отваряне на малките кафенета, заведения и магазини. Ще бъде въведена и петточкова цветна скала за заплахата от коронавирус, а текущото ниво ще бъде оценено като четвърто.

- реклама -