протести

Великобритания след Брекзит: Протести и милиони подписи за нов референдум

Протести и милиони подписи за нов референдум. Така осъмна Обединеното кралство на втория ден след Брекзит.

Онлайн петицията в сайта на британския парламент надхвърли 3 милиона души.

Чрез нея правителството е призовано да приложи правилото, според което ако гласувалите за или против Брекзит са по-малко от 60 процента, а избирателната активност – под 75 процента, трябва да има нов референдум.

протести
Подписите за нов референдум не спират

Подписката отдавна надхвърли необходимите 100 хиляди подписа за разглеждане на петицията от парламента, както изисква закона. Нарочна парламентарна комисия ще заседава по въпроса във вторник. Независимо от това, обаче ситуацията остава патова – по-скоро никой законодател не би насрочил нов референдум против волята на народа, изразена съвсем ясно на проведеното вече допитване.

На референдума в четвъртък привържениците на Брекзит спечелиха с 52 % при 72 на сто избирателна активност.

Късно снощи поддръжници на европейската интеграция излязоха по улиците на Лондон на протест срещу излизането на Великобритания от ЕС.

Хиляди хора поискаха властите да преразгледат резултатите от референдума. Те преминаха през централните улици на британската столица със знамена на ЕС и лозунги в подкрепа на членството на Обединеното кралство в общността. Към протестиращите се присъединиха и участници в гей парада, който шества по лондонските улици по-рано през деня.

протести
Преоблечен като кралицата гей също се включи в протеста за оставане в ЕС

 

 

- реклама -