Великобритания се сбогува с принц Филип

Великобритания се сбогува с принц Филип. Съпругът на кралица Елизабет Втора почина миналата седмица на 99-години. Последно собогом Великобритания си взима с него четири дни преди рождения ден на кралица Елизабет Втора. На 21 април тя ще навърши 95.

Ковчегът му се превозва от замъка Уиндзор до параклиса „Сейнт Джордж”, където ще бъде погребението, със специален джип. Принц Филип участва в дизайна на каросерията на колата.

Той е планирал погребението си цели 18 години.

След джипа, който превозва тленните останки на на херцога на Единбург, вървят четирите му деца и внуците принц Уилям, Питър Филипс и принц Хари.

Кралица Елизабет Втора пътува в автомобил в края на процесията. Тя е отделно и по време  на църковната служба.

В 17 часа паметта на принц Филип беше почетена с минута мълчание. Тогава летище „Хийтроу”, което се намира наблизо, спря работа за пет минути.

сн. БГНЕС

На службата всички носят защитни маски и ще спазват социална дистанция.

На погребението присъстват още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън – чичо и ментор на принц Филип. Граф Луис Маунтбатън е роден в Уиндзор като принц Луис фон Батенберг, той е племенник на княз Александър Първи Батенберг. През 1979 г. загива при атентат на ИРА.

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани други монарси. След като кралица Елизабет Втора почине, той ще бъде преместен в галерията с нейното семейство.

- реклама -