Съвет за сигурност на ООН среща Алепо Сирия

Делегациите на Великобритания, САЩ и Франция демонстративно напуснаха заседанието на ООН

Демонстративен протест

Делегациите на Великобритания, САЩ и Франция напуснаха заседанието на Съвета за сигурност на ООН по време на речта на сирийския представител Башар Джаафари.

Постоянните представители на трите страни станаха от местата, веднага щом дипломатът започна изказването си. Той говори последен на заседанието.

Нападки срещу Запада

Джаафари заяви, че постигайки провеждане на заседанието, трите държави дадоха сигнал, че подкрепят и ще подкрепят терористите, „смятани от тях за умерена опозиция“. Дипломатът потвърди готовността на Дамаск за преговори с опозицията, но подчерта, че в нейната делегация не трябва да има представители на терористичните групировки.

„Сирийското правителство е готово да се върне в Женева и да възобнови диалога, но не с глухи, неми и слепи. Ние искаме да разговаряме със същите сирийци като нас, с тези, които вярват в нашата страната, а не с онези, които служат на интересите на външните играчи, прекарват времето си в петзвездни хотели, получавайки пари от правителства, които ги използват за своите евтини трикове“, заяви дипломатът.

Джаафари напомни, че на Йордания и Саудитска Арабия още миналата година бе възложено да съставят списъци с опозиционните обединения и с терористите, но властите на двете държави така и не се справили с поставената задача.

По време на дискусията делегациите на западните държави хвърлиха върху Дамаск и Москва отговорността за изострянето на положението в Сирия и провала на примирието.

- реклама -