Великобритания Брекзит Мей Корбин сделка

Великобритания пуска мобилно приложение за регистрация на европейците, които искат да останат след Брекзит

От днес тестово британското вътрешно министерство пуска мобилно приложение, чрез което европейците, които искат да останат в страната след Брекзит трябва да се регистрират.

Всеки, който иска да продължи да живее и работи в страната ще трябва да кандидатства за специален статут

От Хоум офис съобщиха, че системата за регистрация ще бъде пусната от днес – 21 януари, но само тестово.

Кандидатите трябва да притежават документ за самоличност с биометрични данни

Паспортите ще може да се сканират с мобилен телефон или таблет, както и да направят своя актуална снимка, но само ако устройствата са със софтуер “Андроид”. Останалите желаещи могат да подадат заявленията си онлайн, като по пощата изпратят копие от паспорт или лична карта. Същото важи и за допълнителни документи, които могат да бъдат поискани, като доказателства за платени данъци и такси.

Кандидатстването за статут не е безплатно – то струва 65 лири за лица над 16 години и 32.50 за деца под тази възраст. Одобрение могат да получат само европейските граждани, които успеят да докажат, че в продължение на 5 г. са пребивавали законно в страната. Достъпът до системата за кандидатстване ще става чрез въвеждане на национален осигурителен номер.

Проверките ще се правят чрез системите за здравно осигуряване, плащане на данъци и получаване на социални помощи.

Възможно е обаче до 30 март, когато официално страната ще трябва да излезе от ЕС да има технически проблеми, предупреждават властите. След тази дата опцията за кандидатстване ще трябва да функционира без никакви бъгове.

Повече информация може да видите ТУК.

- реклама -