Великобритания

Великобритания против създаването на европейска армия, ако пречи на НАТО

Великобритания ще се противопостави на всички планове за разширено военно сътрудничество в ЕС, което би могло да се отрази на дейността на НАТО. Това обяви британският военен министър Майкъл Фалън.

По думите му Лондон ще продължава да е против идеите за европейска армия, независимо от факта, че страната излиза от съюза.

„Ще продължим да се противопоставяме на идеята за армия на ЕС или за армейска щабквартира в ЕС, която просто ще подкопае дейността на НАТО“, заяви Фалън по време на среща на министрите на отбраната от ЕС в Братислава.

По време на срещата си в града по-рано този месец лидерите на държавите членки се договориха да подсилят общите си усилия в областта на отбраната.

Според Фалън към момента не съществува мнозинство в ЕС, което да подкрепи идеята за обща европейска армия.

Планове за отбранителен съюз

На 16 септември европейските лидери се събраха в словашката столица без Великобритания. По време на срещата те се договориха за създаването на шестмесечна пътна карта, която да създаде нова „визия“ за ЕС. Картата включва отбранителен съюз, на който Лондон винаги се е противопоставял.

Въпреки позицията си Фалън посочи, че Великобритания ще продължи да допринася за европейската сигурност като член на НАТО.

„Ние напускаме Европейския съюз, но оставаме отдадени на сигурността в Европа и ще изпратим още войски в Естония и Полша през следващата година“, допълни той.

- реклама -