Великобритания помилва посмъртно хиляди хомосексуалисти

Хиляди британски мъже, осъдени за хомосексуализъм ще получат амнистия съгласно  „Закона Тюринг”, съобщи правителството в Лондон.

Законът носи името на прочутия учен Алан Тюринг

Всички, които са били осъдени по предишния закон, могат да подадат молба името им да бъде изчистено и ще получат автоматично помилване. Хиляди осъдени ще бъдат помилвани посмъртно.

„Изключително важно е да помилваме осъдени за сексуални престъпления в миналото, които днес щяха да са невинни”, посочи министърът на правосъдието Сам Гимах.

Хомосексуалните актове между мъже над 21-годишна възраст бяха декриминализирани в Англия и Уелс през 1967 година, но законът в Шотландия не беше променен до 1980 година, а в Северна Ирландия – до 1982.

Алан Тюринг е математик, специалист по изчислителни машини, философ и криптолог, изиграл ключова роля в разбиването на кода на нацистките машини за шифроване „Енигма” през Втората световна война.

Тюринг е съден за хомосексуализъм през 1952 година и принудително се подлага на химическа кастрация. Две години по-късно се самоубива на 41-годишна възраст.

Ученият е официално помилван от кралица Елизабет Втора през 2013 година. Историята на Алан Тюринг е в основата на филма „Игра на кодове”, където ролята на учения се изпълнява от Бенедикт Къмбърбач.

- реклама -