Великобритания остава ключов противник на „Ислямска държава“

Обединеното кралство ще продължи да е „един от лидерите” в борбата с групировката „Ислямска държава”. Това заяви британската кралица Елизабет II по време на тронното си слово към парламента.

Правителството ще получи допълнителни пълномощия за намеса в дейността на учебните заведения, при подозрения, че в училищата се разпространяват екстремистки възгледи.

„Моето правителство ще предприеме законодателни мерки, с цел предотвратяване на радикализацията и борба с екстремизма”, заяви кралицата. Основните действия на властите ще са съсредоточени в британската младеж.

Текстът на речта, която британският владетел произнася пред парламента от 1536г. насам, традиционно се изготвя от действащият премиер, който в момента е консерватора Дейвид Камерън.

Камерън защитава позицията за оставане на страната в ЕС, като референдум по този въпрос ще се проведе в страната на 23 юни. Искащите излизане от съюза, включително в Консервативната партия, изразиха мнения, че речта е била „разводнена” от Камерън, с цел да се заобиколи темата.

- реклама -