военно разузнаване Русия Великобритания кибератаки

Великобритания обвини руското военно разузнаване в кибератаки по целия свят

Великобритания обвини руското военно разузнаване в поредица кибератаки по целия свят с цел подкопаване на западните демокрации.

Това предадоха световните агенции.

Британска оценка, изготвена въз основа на работата на Националния център за киберсигурност (НЦКС), представя Главното управление (ГУ) – руска служба, по-известна под старото си наименование Главно разузнавателно управление (ГРУ) – като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко – от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

Според Великобритания ГУ почти сигурно стои зад зловредния софтуер BadRabbit и хакерската атака срещу Световната антидопингова агенция миналата година, изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г. и кражбата на електронни писма на британска телевизия през 2015 г. Лондон свърза руското военно разузнаване с редица хакерски групи, сред които Фенси беър (Fancy Bear), АПТ 28 (APT 28) и други.

„Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни“.

Това заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт. Той коментира, че „този модел на поведение показва тяхното желание да действат без да спазват международното право и установените норми и да правят това с чувство за безнаказаност и без последици“.


„Нашето послание е ясно – заедно с нашите съюзници ние ще разобличаваме и отговаряме на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност“, подчерта Хънт.

Великобритания смята, че руските власти са отговорни за тези атаки.
Въпреки че е по-малка известна от някога могъщия Комитет за държавна сигурност (КГБ) в Съветския съюз, руската служба за военно разузнаване е изиграла роля в някои от най-важните събития през последното столетие – от Кубинската ракетна криза до анексирането на Крим, отбелязва Ройтерс. ГУ има агенти по целия свят и отговаря директно пред началника на генералния щаб на руските въоръжени сили и министъра на отбраната.
Военното разузнаване на Русия не коментира публично своите действия. Неговата структура, численост на персонала и финансиране са руски държавни тайни.

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че офицери от ГУ са използвали нервнопаралитичен агент в опит да убият двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри през март.

Русия нееднократно отрече да е замесена в отравянето на бившия офицер от военното й разузнаване. Западът като цяло обаче се съгласи с британската оценка и предприе най-голямото експулсиране на руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, от разгара на Студената война, отбелязва Ройтерс.

военн
Вчера руският президент Владимир Путин, самият той бивш агент на КГБ, нарече „предател“ и „отрепка“ Скрипал, който като служител на ГУ издал десетки руски агенти на британската разузнавателна служба Ми-6.

Съединените щати наложиха санкции на офицери от руското военно разузнаване, включително на ръководителя на ГУ Игор Коробов, за предполагаемата им намеса в президентските избори през ноември 2016 г.

Източник: БТА

- реклама -