Брекзит

Великобритания няма план за Брекзит

Британското правителство все още няма план за провеждането на Брекзит. Това разкриват изтекли в публичното пространство правителствени записки, които са били подготвени за обсъждане.

Това означава, че може да са необходими допълнителни шест месеца, за да бъде договорена стратегия за водене на преговори.
Съгласно новите данни държавните служители срещат трудности с изпълнението на около 500 проекта, свързани с Брекзит, и може да имат нужда от допълнителни 30 000 души персонал, за да се справят с работата.

Документът е с дата 7 ноември и е разпространен от британските медии. В него се посочва, че „не се е появила обща стратегия“ за напускането на Европейския съюз, независимо от продължителните дебати между управляващите.

Правителството на премиера Тереза Мей вече отрече твърденията и заяви, че не е упълномощавало изготвянето на подобен доклад.

„Това не е правителствен доклад и ние не припознаваме твърденията, направени в него“, каза говорител от офиса на Мей. И допълни: „Ние сме фокусирани върху справяне с работата по изпълнението на Брекзит и превръщането му в успех“.

В същото време записките сочат, че властите ще имат нужда от още шест месеца докато се споразумеят за единна стратегия по излизането от ЕС.

Въпреки че всяко министерство има подготвена собствена стратегия за напускането на съюза, „това е напълно недостатъчно за „правителствен план за Брекзит“, тъй като няма приоритети и няма връзка с цялостна стратегия за преговори“, се посочва в записките.

Тереза Мей обеща да активира Член 50 от Лисабонското споразумение, който формално урежда напускането на ЕС, до края на март следващата година. Досега обаче Мей не е обявила мног подробности за стратегията на правителството.

В изтеклите записки се посочва също, че големият бизнес във Великобритания може да „насочи дулото на пистолета към главата на правителството“, след като то обеща на автомобилния производител „Нисан“, че няма да загуби инвестициите си след напускането на съюза, отбелязва АФП.
- реклама -