Брекзит

Великобритания незабавно ще прекрати свободата на движение за хора от ЕС след Брекзит

Великобритания незабавно ще прекрати свободата на движение за хора от ЕС след Брекзит на 31 октомври.

„Свободата на движение, както е в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Великобритания напусне ЕС“, заяви говорителка на „Даунинг стрийт“10.

Тя добави, че правителството планира „по-строги правила“ по отношение на отношението с престъпността за хората, влизащи във Великобритания“ като част от новата твърда позиция.

„В момента се разработват подробности за други промени на 31 октомври за нова имиграционна система“, заяви говорителката.

Промяната идва на фона на нарастващите опасения, че Великобритания ще напусне 28-членния блок без сделка след два месеца и половина.

Казано е за 3,6 милиона граждани на ЕС, които вече са във Великобритания, да кандидатстват за „постоянен установен статут“ по схема на вътрешно министерство, започнала от предшественика на Джонсън Тереза Мей.

Засега само около един милион са се сдобили с такъв статут.

През януари правителството на Мей заяви, че ще прекрати свободното движение „възможно най-скоро“ след Брекзит без сделка, но ще продължи да позволява пристиганията на ЕС „само за преходен период“.

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че предпочита базирана на опита имиграционна система след Брекзит, но тепърва от „Даунинг Стрийт“ ще разкриват пълните подробности.

- реклама -