споразумение

Великобритания не се страхува да напусне ЕС без споразумение за достъп до пазара

Великобритания може да си възвърне конкурентоспособността, ако напусне Европейския съюз без споразумение за достъп до единния пазар. В това е убеден финансовият министър на страната Филип Хамънд, предаде Ройтерс, като цитира негоо интервю за немски вестник.

Разковничето е в корпоративния данък

В тънко прикрита заплаха, че Лондон може да използва своя корпоративен данък като форма на натиск в преговорите за Брекзит, Хамънд обяснява пред германското издание, че се надява страната му да запази икономика по европейски модел със съответните данъчни и регулаторни системи.

„Ако обаче бъдем принудени да бъдем нещо различно, тогава ние ще трябва да се превърнем в нещо различно“, коментира британският финансов министър на въпрос относно плановете на Обединеното кралство да намали корпоративния данък.

Philip Hammond on Downing Street in London

„Ако нямаме достъп до европейския пазар, ако бъдем затворени, ако Великобритания трябва да напусне ЕС без споразумение за достъп до общия пазар, тогава може да изпитаме икономическа вреда в краткосрочен план. В този случай ние може да бъдем принудени да променим нашия икономически модел за да си възвърнем конкурентоспособността“, обясни Филип Хамънд.

източник: Фокус

- реклама -