Великобритания

Великобритания напуска ЕС

Обрат в гласуването на Острова – Великобритания гласува за напускане на ЕС. Окончателните резултати са 51,9% на 48,1%, предаде Би Би Си.

17 410 742 души са за оставане в ЕС, а 16 141 241 са за излизане.

Избирателната активност на референдума е била малко над 72%.

Великобритания
Поддръжниците на Брекзит празнуваха цяла нощ

В Лондон, Шотландия и Северна Ирландия са подкрепили оставането в ЕС, в Уелс и Англия настояват за Брекзит. В Гибралтар, който е територия на Великобритания, над 95% бяха за ЕС.

Премиерът Дейвид Камерън няма да подава оставка и ще остане премиер на Великобритания, заяви британският външен министър Филип Хамънд.

„В момента сме в неизследвана територия… Всички в кабинета са много уморени. Никой не е спал„, каза служител от кабинета на британския премиер Дейвид Камерън.

Великобритания
Разочарование за привържениците на ЕС

„Случващото се във Великобритания е лош ден за Европа“, каза от своя страна германският вицепремиер и икономически министър Зигмар Габриел.

Премиерът на Шотландия Никола Стържън обяви, че страната му вероятно ще разгледа бъдещето си като част от Европейския съюз.

Националистите в Северна Ирландия се обявиха против правителството в Лондон. В случай на излизане на Великобритания от ЕС, британското правителство няма да може да представлява интересите на Северна Ирландия, съобщи ирландската националистическа партия „Шийн Фейн“, цитирана от агенция ТАСС.

Лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж призова премиерът Дейвид Камерън незабавно да подаде оставка, ако резуктатите се запазят. Според Фараж победата на идеята за напускане на ЕС вече е неизбежна.

Великобритания

Британската лира се срина до най-ниските си нива от 1985 г. насам

Рано тази сутрин борсата в Токио се срина с над 8 процента, тази в Хонконг регистрира минус 5%.

Цената на барел петрол сорт „Брент“ падна с 5%, цената на унция злато рязко се покачи с 50 долара на фона на предварителните резултати от Великобритания.

Великобритания

Ключовият индекс регистрира спад с 6,25% до 15226,70 пункта. По-широкият Топикс се срути с 6,37 и спря до 1215,95 пункта.

В специално изявление от „Банк ъф Инглънд“ посочиха, че ще предприемат „всички необходими стъпки“, за да осигурят „монетарна и финансова стабилност“.

- реклама -