Тереза Мей

Великобритания може да депортира мигранти от ЕС

Вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей, която е и основен кандидат за премиерския пост, не изключи възможността за депортиране на граждани на ЕС, живеещи в страната.

Като причина за това Мей е посочила възможността хора от останалите страни членки да започнат масово да идват във Великобритания, преди тя да напусне ЕС.

Би било „неразумно да се обещават права сега, когато всички граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, би трябвало да могат да останат за неопределено време. Причината за това е, че ако направим това, същите права би трябвало да важат за всички граждани на ЕС, които ще дойдат във Великобритания, преди да напусне ЕС“.

Думите са предадени от близък до Мей източник, цитиран от британския в. „Индипендънт“.

„Ако направим това обещание, може да видите огромен приток на граждани от ЕС, които биха искали да дойдат тук, докато имат този шанс“.

Според същия източник въпросът за масовото идване на мигранти от съюза е една от точките, по които ще се водят преговори с ЕС.

В телевизионно интервю в неделя Тереза Мей посочи, че със сигурност ще се преговаря за съдбата на хората от ЕС, които живеят във Великобритания. Ще се търсят варианти и за британците, които са се установили в други държави от общността.

Нагласите

Скорошно проучване сред членовете на Консервативната партия показа, че според 46% Тереза Мей ще бъде най-добрият избор за министър-председател, след като Дейвид Камерън подаде оставка след решението за Брекзит.

- реклама -