Скрипал Тереза Мей

Великобритания къса двустранните контакти с Русия и гони 23 дипломати заради Скрипал

Великобритания гони 23-ма руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Южна Англия, предаде Reuters. Това обяви този следобед министър-председателят Тереза Мей.

Страната ще прекрати и двустранните контакти на високо равнище с Русия

По думите на Мей Лондон оттегля поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната. Мей каза още, че Великобритания „ще прекрати всички двустранни контакти на високо равнище” като каза, че Русия е „виновна” за отравянето на Сергей Скрипал.

Руския отрича намеса в отравянето на бившия двоен агент и на дъщеря му Юлия.

По думите на премиера дипломатите, които имат 1 седмица да напуснат страната са идентифицирани като „непотвърдени офицери от руското разузнаване“.

Тереза Мей заяви в изказването си в парламента, че руският президент Владимир Путин е виновен за влошаването на отношенията между Москва и Лондон докато изброяваше ответните мерки след отравянето на бившия руски двоен агент във Великобритания.

„Мнозина от нас гледаха към постсъветска Русия с надежда. Желаехме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра да действа по този начин”, каза Мей пред депутатите.

- реклама -