Тереза Мей

Великобритания и ЕС договорили споразумение за финансовите услуги след Брекзит

Британският премиер Тереза Мей е договорила споразумение с Европейския съюз, което ще даде на британските компании, извършващи финансови услуги, траен достъп до европейските пазари след Брекзит. Това съобщава вестник „Таймс“, цитиран от Ройтерс.

Британските и европейските преговарящи постигнали предварително споразумение по всички аспекти на бъдещото партньорство в сферата на услугите, както и за обмен на данни, допълва британското издание, като се позовава на правителствени източници.

В Лондон очакват сделката по Брекзит да бъде договорена до три седмици.
Доминик Рааб

Британският министър за Брекзит Доминик Рааб е заявил пред парламентарна комисия, че очаква сделката да бъде финализирана до 21 ноември. Малко по-късно обаче от неговото министерство не се ангажираха с изявлението му като уточниха, че няма конкретна дата за приключване на преговорите.

Междувременно ирландският министър на външните работи Саймън Ковъни заяви, че от Великобритания зависи дали преговорите ще бъдат ускорени. Ковъни, който се срещна с Рааб, допълни, че времето напредва и макар и да е възможна сделка до три седмици, тя все още няма конкретни параметри.

Преговорите изпаднаха в застой, след като не бе намерено решение за предотвратяване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Плановете за извънредна среща на високо равнище на ЕС в средата на ноември за постигане на сделка бяха замразени след липсата на напредък на срещата в Брюксел по-рано през октомври.

- реклама -