Брекзит

Великобритания е готова да плати „откупа“ за Брекзит, но само ако ЕС направи отстъпки по търговските въпроси

Великобритания е готова да плати 40 милиарда евро, по т.нар. „бракоразводно дело“ между ЕС и Обединеното кралство, но само ако Брюксел направи отстъпки в преговорите по търговските глави, разкри The Telegraph, позовавайки се на източници от правителството на министър-председателят Тереза Мей.

Високопоставени фигури от „Уайтхол“ са стигнали до заключение, че подобна сделка е единственият начин да се излезе от задънената улица, до която стигнаха преговорите между Лондон и Брюксел.

Обединеното Кралство ще се съгласи да плати сумата, около 40 милиарда евро, само ако от ЕС се съгласят да направят компромиси в преговорите по бъдещите търговски и финансови аспекти на споразумението, което трябва да урегулира бъдещите отношения между двете страни.

Различни източници, от правителствените среди, със знанието на екипа, който води преговорите от страна на Великобритания, потвърдиха сумата от 40 милиарда и отхвърлиха твърденията, че Тереза Мей е съгласна на сметка от 50 милиарда, която се е видяла като „прекалено висока“ на британското правителство.

- реклама -