Великобритания

Великобритания дава срок от 48 часа на Франция да оттегли исканията си по въпроса с риболова

Великобритания предупреди Франция, че до 48 часа трябва да оттегли исканията си по спорния въпрос за риболова. В противен случай ще предприеме законови действия по силата на споразумението за Брекзит, предаде Ройтерс.

„Французите отправиха напълно неразумни заплахи, включително към островите в Ламанша и към нашата риболовна промишленост, и трябва да оттеглят тези си заплахи, или ние ще задействаме механизмите, предвидени в търговското ни споразумение с ЕС“, каза британската външна министърка Лиз Тръс за телевизия Sky News.

Тръс заяви, че французите са постъпили нечестно. Според нея поведението им не отговаря на условията на търговската сделка и Лондон има право да предприеме действия и да иска компенсаторни мерки.

На въпрос кога Париж трябва да направи нещо, британската външна министърка каза: „Въпросът трябва да бъде решен до 48 часа.“

На 27 октомври Франция заяви, че е готова да наложи санкции на британската страна заради изострянето на спора за риболовните квоти. Париж твърди, че на френските рибари са издадени по-малко разрешителни за риболов във водите на остров Джърси, отколкото са искали. Париж заплаши, че от 2 ноември ще наложи санкции на Лондон, ако не бъде променена политиката в областта на риболова

Източник: БТА

- реклама -