Великобритания: Два милиона искат нов референдум

Над два милиона жители на Великобритания искат нов референдум по въпроса за излизането на страната от ЕС. Подписите са събрани за по-малко от денонощие в онлайн петиция, която е качена на сайта на британския парламент.

В нея се призовава депутатите да разгледат възможността за ново допитване до народа. Броят на подписалите се под документа продължава да расте всеки час. Малко преди полунощ петицията беше събрала 2 386 000 подписа.

Заснеманеккк
Ползват вратичка в закона, не са гласували достатъчно избиратели за да е валиден референдума.

„Ние, долуподписаните, призоваваме правителството да приложи правилото, според което, ако гласувалите за или против (членството в ЕС) са по-малко от 60%, а участието на избирателите – под 75%, то трябва да бъде проведен нов референдум„, се казва в текста.

Белгиец оглавява работната група за „Брекзит“

ЕС обяви, че белгиеца Дедие Сейоус, дългогодишен помощник на бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще оглави работната група във връзка с излизането на Кралството от блока.
В момента Сейоус извършва подготвителна работа, тъй като за започването на преговорите Европейският съвет трябва да бъде официално информиран от Великобритания за желанието й да напусне съюза. Създадена е и работна група, която ще изготви юридически предложения за „Брекзита“, което се определя от член 50 от Договора от Лисабон.

Британският еврокомисар хвърли оставка

Британският еврокомисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Джонатан Хил подаде оставка днес. ЕК обяви, че работата му ще поеме Валдис Домбровскис, европейският комисар от Словакия, отговарящ за европейската валута.

 Валдис Домбровскис
Валдис Домбровскис
Европейските политици искат Великобритания да не се бави с напускането

Редица европейски политици, сред които външните министри на шестте държави – създатели на ЕС настояха „Брекзита“ да се случи възможно най-скоро и Великобритания да не чака инициативата да се поеме от новото правителство, което ще бъде избрано след 4 месеца.

домино ефект
Външните министри от ЕС се срещнаха в Германия

Такова бе и мнението на председателите на Европейската комисия и Европейския парламент, които остро критикуваха премиера в оставка Камерън, че е инициирал референдума на Острова.

В пълен разрез обаче се оказа позицията на германския канцлер. Ангела Меркел призова Европа да не бърза да гони Великобритания и да не се всява омраза заради отделянето. По думите й сега най-голямото предизвикателство пред ЕС е да не позволи да се случи ефекта на доминото.

- реклама -