Велико Желев: Изнасям бизнеса си от България

Часове след като беше освободен строителният предприемач Велико Желев с ексклузивно интервю пред Гергана Венкова от bTV.

За милионите, взети авансово от държавата по големи проекти, Велико Желев казва, че не са нарушение на закона.

Собственикът на „Хидрострой“ смята, че задържането му е свързано с предизборната кампания и призна, че няма как едрият бизнес да не е близък със силните на деня.

От офиса си в София шефът на „Хидрострой“ обясни, че няма как да знае какво върши всеки един от изпълнителите на конкретен проект.

Показа проба от Северната скоростна тангента в София, според която вложеният асфалт отговаря на изискванията. Няколко дни преди ареста му регионалният министър Иван Шишков показа друга, според която в асфалта са вложени 30 процента по-малко материал.

„Мисля, че господин Шишков е коректен човек, но е подведен жестоко от някого. Аз не зная кой го подвежда. Може би има лоши съветници. Аз зная, че си невинен до доказване на противното.

Няма как един министър да отиде да вземе една ядка и да каже – ето те са крадци. Как обиждаш те компаниите и казваш че крадат? За да се направи този извод, трябва да се мине през лаборатория. Има си правила и ред, по който се правят изследванията. Аз не казвам че ние сме безгрешни и че нямаме грешки, може да има компрометирани участъци и затова си носим гаранциите. Ако има компрометиран участък – добре отиваме. Ние сме компания, която е 60 години на пазара“, посочи предприемачът.

„Ядката е такава, каквато е. Сантиметрите са такива, каквито са. Не виждам как мога да бъде подведен за нещо, което има конкретно измерение“, коментира пред bTV Иван Шишков.

Той добави, че се водят преговори за скенер, който да обследва пътищата.

„Много пъти са ме питали дали съм близък с този или онзи. Кажете ми – по времето на Иван Костов фирмата работеше ли? По времето на НДСВ, по времето на тройната коалиция – фирмата продължава да работи. В България бизнес не може да се прави. Колкото по-рано избягаш, толкова по-добре. Аз затова отворих офиси в Дубай, в Саудитска Арабия, в Македония и Румъния“, подчерта той.

- реклама -