протест 64-ти ден София въстание

Велико народно въстание 2: Без инциденти и напрежение – Снимки

Цял ден продължава 64-тият антиправителствен протест.

Към момента ситуацията в центъра на София е спокойна. Без напрежение преминава демонстрацията, въпреки че в Триъгълника на властта са се събрали сериозно количество хора.

Няколко КПП-та са разположени около площад „Независимост“. Полицията проверява раници за опасни предмети. Към 19.00 ч. бул. „Цар Освободител” и площад „Независимост“ бяха блокирани. Полицаите, които са на първа линия тази вечер, носят жилетки с надпис „Антиконфликт“. 

Исканията остават непроменени – оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и честни избори.

Той и отражението му ще останат винаги слепи за огромната разруха, в която ГЕРБ ще остави България и в огромната морална разруха. Защото истинското наследство на ГЕРБ изглежда така- представя за България като една дезориентирана страна, българите – объркани хора, икономически мигранти, бягащи от страната си, огромни социални разлики, които убиват всякакви ценности и надежди, сразена от бетон и боклуци природа.

Това заяви от сцената на протеста журналистката Светла Петрова. Последно място във всички класации за просперитет и напредък, и първо място по корупция и бедност. Огромна кражба на еврофондове с балкански гьонсуратлък, това е истинското наследство на ГЕРБ, добави Петрова.

С европарите укрепна българската мафия в последните 10 години, подчерта Петрова.

Този площад носи свободата на България. Не можахме да случим на синдикати, не знам, може и да сме случили. Тези, които пълнят хазната написаха декларация срещу тези, които опразват хазната, заяви Арман Бабикян.

Под звуците на „Нека бъде светлина“ целият площад „Независимост“ беше озарен от светлина. Протестиращите включиха фенерчетата на мобилните си телефони като символ на светлината, която искат за бъдещето на страната.

Въпреки драконовските мерки за сигурност днес бяха задържани шестима души, които по-късно бяха освободени. От полицията обявиха, че са открили бутилки със запалителна течност. При все това до сериозни сблъсъци не се стигна.

Протестът днес приключи малко преди 23:30 ч. Движението по булевардите беше възстановено.

- реклама -