Велики любовни истории, разтърсили света през XX век: Уолис Симпсън и Едуард VIII

 Търсим любовта и се стремим към нея, мечтаем да срещнем единствения човек в целия свят, който да замести същия този свят. Но животът е странен и понякога жесток, не винаги този, който за нас е смисъл на живота ни, се отнася по същия начин към нас. Тук нямат значение съсловието, харизмата, красотата и умението да се представяш в обществото. Хората се срещат, за да даряват един на друг това удивително усещане за любов, което пронизва със силата си дори и тези, които случайно са се докоснали до него. И тук знаменитостите не правят изключение. Техните чувства са осветени от лъчите на прожекторите и славата, целият свят следи в екстаз и упоение събитията от другата страна на екрана. Но преди всичко друго, те са просто хора и нищо човешко не им е чуждо. Страст и любов до оглупяване, болка и саможертва, разочарование и надежда … Разказваме ви за великите любовни истории на знаменитости от миналия век, които разтърсиха времето и пространството.

Историята на най-известния неравностоен брак в съвременната история получава невероятен отзвук, тъй като английският монарх Едуард VIII (1894-1972) става първият и единствен крал в историята на Англия, който доброволно отстъпва трона. Причината за това е страстната му любов към два пъти развеждана американка.

Това дори не е и скандал – изглеждало, че са настъпили краят на света и крахът на морално-етичните норми и устои на светското общество.

Наследникът на най-голямата монархия в света бил навършил 36 години, когато среща мисис Уолис Симпсън (1896-1986 г.), родена в Уорфийлд. Била женена за втори път и живеела в Лондон със съпруга си, богатият предприемач Ърнест Симпсън.

Съдбоносната среща се случва в началото на ноември 1930 г., когато семейство Симпсън били поканени на вечеря, на която трябвало да присъства и принцът на Уелс. Легендата разказва, че английският принц бил очарован от пръв поглед, макар и Уолис да не била красавица. Според разказите на съвременниците тя не била забележителна на пръв поглед, но притежавала невероятен чар в общуването.

Поразително и скандално било това, че двамата влюбени дори не опитвали да крият чувствата си, въпреки статута на Едуард и семейното положение на Уолис.

Те се появявали заедно по улиците, на светски събития и в ресторанти. Кралското семейство дори не помисляло, че тази позорна страст ще продължи дълго. Но когато става ясно, че връзката им се задълбочава, били предприети опити от обществеността да бъдат скрити подробностите за увлечението на принца.

През януари 1936 г. умира английският крал Джордж V, а Едуард сяда на трона. Паралелно с това Уолис подава молба за развод. Но нито кралското семейство, нито парламентът искали и да чуят за законен съюз между Едуард и американката. Едуард е изправен пред избор: или трона, или Уолис. Изборът му е категоричен: цената за любовта му станало отричането от английския престол.

На 10 декември 1936 г. Едуард VIII произнася знаменитата си реч пред народа:

„Всички знаете обстоятелствата, които ме накараха да се откажа от трона. Искам да разберете, че взимайки това решение, не съм забравил за своята страна и за империята … Но и трябва да повярвате в това, че за мен е невъзможно да изпълнявам кралския си дълг така, както бих искал, без помощта и подкрепата на жената, която обичам … “

Съпрузите живели дълго и щастливо, пътешествали, писали мемоари. Семейната им идилия продължила до 1972 година, когато Едуард умира от рак.

 

- реклама -