Велики любовни истории, разтърсили света през XX век: Грейс Кели и Принц Рение

 Търсим любовта и се стремим към нея, мечтаем да срещнем единствения човек в целия свят, който да замести същия този свят. Но животът е странен и понякога жесток, не винаги този, който за нас е смисъл на живота ни, се отнася по същия начин към нас. Тук нямат значение съсловието, харизмата, красотата и умението да се представяш в обществото. Хората се срещат, за да даряват един на друг това удивително усещане за любов, което пронизва със силата си дори и тези, които случайно са се докоснали до него. И тук знаменитостите не правят изключение. Техните чувства са осветени от лъчите на прожекторите и славата, целият свят следи в екстаз и упоение събитията от другата страна на екрана. Но преди всичко друго, те са просто хора и нищо човешко не им е чуждо. Страст и любов до оглупяване, болка и саможертва, разочарование и надежда … Разказваме ви за великите любовни истории на знаменитости от миналия век, които разтърсиха времето и пространството.

В този съюз не е имало голяма любов. Но въпреки това бракът между най-загадъчната актриса на Холивуд и принца на Монако е записана в историята на най-великите любовни романи на ХХ век.

Любимата актриса на „краля на ужасите“ Алфред Хичкок, Грейс Кели, се различавала от повечето холивудски звезди. Тя приличала на истинска принцеса и се държала като такава – заради скандинавската си външност и сдържаните си маниери, въпреки че, както често се случва, зад красивата фасада се криела влюбчива и страстна натура, склонна както към краткотрайни авантюри, така и към добре пресметнати изгодни отношения. Красива, студена, привидно недостъпна, Грейс Кели подвеждала мъжете – изглеждало, че по-недостъпна звезда просто не може да съществува.

Но в „кулоарите“ се носели легенди за безразборните връзки на актрисата – тя можела да се отдаде на обикновен оператор още в първия ден от запознанството им на снимачната площадка, докато в същото време откликвала на ухажването на иранския шах. Много биографи говорят сериозно за нимфоманията на актрисата и за лекото психично отклонение, свързано с играта й на недостъпна снежна кралица. По време на снимки тя винаги влизала в любовни връзки с партньорите си на площадката, а при заснемането на „Exactly at Noon“ неин любовник бил не само партньорът й Гари Купър, но и режисьорът на филма Фред Цинеман.

Ореолът на чистота и непорочност, който Грейс Кели култивирала в образа си, работел за нея – в Холивуд й дали прозвището „Мис Висше общество“ и вярвали, че тя трябва да се омъжи само за истински принц.

Ангелската й външност и правилният имидж свършили своята работа – именно тя става съпруга на принца на Монако Рение III.
Първата среща между Грейс Кели и принц Рение

Епохалното запознанство, което променя съдбата на цяла държава, се случва през 1955 г. Рение III отдавна търсел достойна съпруга, тъй като гаснещата икономика на разорената държава Монако изисквала решителни действия. Женитбата за известна холивудска красавица с добра репутация би могла да привлече инвестиции и да предизвика интереса на туристите в региона. Оставало само да си избере булка. Грейс Кели изглеждала идеалният вариант – безупречни маниери, класическа елегантност, нежен поглед. След кратка романтична кореспонденция двамата млади се договорили за сватба.

Монако не е страна, в която бракът със звезда се счита за крайно неравностоен. Принц Рение бил добър политик и сметките му да привлече холивудска красавица, печелила Оскар, в кралската сватба, се превърнал в един от най-успешните пиар ходове в историята. Приказната сватба, състояла се 1956 г., не само възродила интереса към Монако, но и превърнала региона в един от най-престижните на планетата.

Страната боготворяла новата си принцеса – Грейс дарила Монако с наследници и нови икономически възможности.

Потокът от туристи и инвестиции превръща проблемния регион в процъфтяващ финансов център. Животът на Грейс приличал на приказка: дрехи висша мода, снимки в дворци за лъскави издания, международни визити.

Но не всичко в действителност било толкова безоблачно. Грейс, която успяла да обуздае нрава си и вложила цялата си страст в новия имидж, страдала от тежкия характер на Рение, а светските задължения я принуждавали да забравя за личните. След 45-годишна възраст се появили здравословни проблеми – започнала да напълнява. Любимите й деца – две дъщери и син – пораснали и се превърнаха в скандални герои на светските хроники.  Грейс с ужас разпознавала в неукротимите си дъщери, които бягали от къщи, пренебрегвали светските задължения и въртели любов с телохранители, самата себе си като млада, потиснала инстинктите си в името на новата роля, вписала името й в историята.

През 1982 г. Грейс Кели не се справя с управлението на автомобила си и претърпява катастрофа. Дъщеря й, която също е в колата, се отървава с леки наранявания. Травмите на принцесата се оказват несъвместими с живота – на следващия ден, по решение на принц Рение, животоподдържащата апаратура е изключена.

И досега някои журналисти вярват, че смъртта на Кели не е толкова ясна и еднозначна, колкото изглежда отстрани.

 

 

- реклама -