Великденския пакет за почивка с 20% нагоре

По-малко от месец остава до Великден, а хотелите в които не са настанени украински бежанци вече се подготвят да посрещнат и първите туристи.

С наближаването на Великден градските хотели във Варна посрещат празника с много резервации.

„Засега резервациите вървят доста добре за Великден.

Специално нашия хотел, който е с близо 1300 легла имаме около 90 и дори над 90 % заетост, т.е. ние почти нямаме стаи вече, които да продаваме, съобщава Нова телевизия.

Доста голям интерес има.

Разбира се голямата част са румънски туристи, което е традиционно.

Великден нашия съвпада с техните празници“, заяви Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Подобна е ситуацията и в някои от курортите по Северното Черноморие.

В „Св. Св. Константин и Елена“ например хотелите вече са почти изцяло резервирани, а собственикът на 2 от тях споделя ще разчита основно на български и румънски туристи.

Атанас Карагеоргиев, собственик на хотел, споделя, че засега записванията вървят нормално, с добро темпо. „Двата хотела ще бъдат пълни.

Стараем се да успеем да ги подготвим в състояние, в което трябва да бъдат, защото работим в условия на дефицит на средства“, обясни той.

А именно този дефицит на средства породен от инфлацията налага и повишаването на цените, както в градските хотели, така и в курортните комплекси.

„Повишение е неизбежно да има, засега правим всичко възможно да бъде максимално леко това повишение. Минимума ще е 10 %.

Сега зависи от хотела, нали, зависи от услугите и е трудно да се каже един точен процент, но минимума ще е 10, може би в някои случаи и до 15, възможно е и до 20 % да стигне в някои обекти.

Стараем се да е плавно, въпреки нарастващите за електроенергия, всички знаем и се говори с пъти ни се вдигнаха разходите,

но правим всичко възможно да оптимизираме и все пак да не е всичко за сметка на гостите и на туристите“. разкри Косев.

Карагеоргиев смята, че ръстът ще е с около 20 %. „Няма как.

Енергоносителите страшно поскъпнаха, храните поскъпнаха и те са в процес на поскъпване още.

Аз не съм оптимист по отношение на цените и затова решихме – по-добре да вдигнем цените отколкото после да се оправдаваме пред банките какво правим“, казва той.

А за голяма част от бранша постъпленията от туристите по Великден са изключително важни.

„Великденските празници са ни много важни, защото те ни дават първата глътка свежи пари, които влизат, а тези пари за нас са много важни,

за да можем да си подготвим отварянето на летния туристически сезон“, посочва Косев.

А след посрещането на Великден, надеждата за успешен летен сезон остава.

„Всички се надяваме и се молим за един добър сезон, защото така вече се изморихме от тези трудни сезони и от тези форсмажори, които от ден за ден трябва да решаваме казуси,

проблеми и сме свързани с националните закони и заповеди и т.н.

Така, че всички разчитаме на един успешен сезон“, отбелязва председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите..

- реклама -