Папа Франциск, Разпети петък

Велика Събота за католиците, за втори път кръстният ход на Разпети петък остана без публика

Общността на католиците в България и света отбелязва Велика Събота.

Тази година католическият свят празнува Възкресението (Великден) на 4 април, неделя.

На Велика Събота страданието е достигнало своята кулминация. Ден на скръб и на благодарност за изкупителното дело на Христос, който лежи в гроба. Ден на мълчалива молитва, почит към Кръста, бдение пред Божи гроб и обожаване на Пресветото Тайнство.

На този ден католиците отправят молитва в очакване на нощта на Възкресението.

Заради пандемията папа Франциск предстоятелства снощи за втори път традиционния кръстен ход за Велики петък на площад „Свети Петър“, вместо край римския Колизеум, и без обичайната многохилядна публика.

Площадът ще остане пуст и в неделя, когато папа Франциск ще произнесе традиционното пасхално послание „Към града и света“ (Урби ет орби), предаде БТА.

Церемонията, предавана на живо от Mondiovision, започна в 21.00 ч. в присъствието на около 200 души. Тази година размишленията, съпровождащи 14-те спирки на кръстния път, символизиращи пътя на Христос към Голгота, бяха поверени на италиански деца и младежи от скаутска група от Умбрия и от римска енория, от благотворителни домове за семейства в неравностойно положение. Рисунки на децата бяха поставени на всяка от 14-те спирки. Техните размишления, в които споделяха емоционални моменти от ежедневието си, белязано от пандемията, бяха прочетени на глас, докато Светият отец слушаше.

Децата се оплакваха, че не могат да виждат баба и дядо, които им липсват, както им липсват и съучениците и учителите, защото училищата са затворени. Тъгата от самотата понякога става непоносима, бе написало едно момиче.

След като неговото размишление бе прочетено, папа Франциск, който седеше в кресло на платформа пред базиликата „Свети Петър“, се изправи и отправи молитва към Господ „да ни просветли в тази тъмна нощ, за да не загубим пътя си в този труден период„. В друга част от церемонията Светият отец се помоли Господ да даде на хората надежда, „за да го разпознаем дори в най-тъмните моменти от нашия живот“.

- реклама -