единни сме

Великият събор на Православната църква: Единни сме!

Великият събор на Православната църква, който приключи днес на остров Крит излезе с общата позиция: „Единни сме!“, предаде РИА „Новости“.

Това се случи, въпреки че подготвяният 50 години църковен форум под председателството на Константинополския патриарх Вартоломей премина без участието на Русия, България, Грузия и Антиохия.

„Православната църква не е федерация на църкви, а единна църква“, се подчертава в посланието, прочетено на обща литургия в църквата „Св.св. Петър и Павел“ в град Кания.

Всеправославният събор е първият от хилядолетия насам. Подобно събитие не се е случвало след разкола между Рим и Константинопол през 1054г.

Въпреки, че в БПЦ участваше в подготовката му, в последния момент Светия Синод взе решение да не присъства. Родните митрополити настояха събора да бъде отложен във времето и изразиха несъгласие с част от документите и посланията, които бяха предварително подготвени. Според запознати родната църква е отказала участие под влияние на руската.

Само дни след нашето решение, Руската православна църква също обяви, че няма да участва във Всеправославният събор, като заяви, че подкрепя България. Мнозина заподозряха, че истинската причина за отказа за участие и на двете църкви е прословутото съперничество между Москва и Константинопол за влияние върху православния свят.

Участниците в събора на Крит приеха документи по най-важните аспекти, засягащи човечеството днес.
  • Те осъждат войните, военните намеси, убийствата и разрушаването на християнски паметници, което става не само в Близкия изток, но и в други райони на света.
  • Апелира се да бъдат прекратени военните действия в Близкия изток и да се спре изгнанието на народи.
  • За православната църква бракът е съюз между мъж и жена, а не между еднополови.
  • Православната църква поддържа науката и научните изследвания, но счита за недопустимо нарушаването на духовните ценности и етичните основи на живота.
  • Съборът се обявява в защита на околната среда и против неудържимата експлоатация на природните ресурси, с които Бог е наградил хората.
  • Православната църква не се намесва в политиката, но се обявява в защита на правата на човека и смята за недопустима намесата на държавата в личния живот на гражданите.
- реклама -