Петър Величков
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Величков: Българският футбол се нуждае от изключително тежка реформа

Членът на Изпълкома на БФС Петър Величков заяви, че българският футбол се нуждае от изключително тежка реформа. Величков работи в екип с Димитър Бербатов и екипът ще издигне кандидатура за президент на БФС.

„За мен поколението на Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров трябва да поеме своята отговорност за ръководенето на българския футбол. На тях обаче трябва да им бъде помогнато. Не бива да ги оставяме сами, тогава вероятността да успеят е по-малка. Те са сериозни футболни личности с много добра и ясна преценка за това как трябва да функционират нещата в Българския футболен съюз. БФС обаче е една организация, която има нужда от сериозно административно управление, има нужда от една изключително тежка реформа, която трябва да се направи и точно там виждам аз своето място“, заяви Величков.

Конгресът на БФС ще избира ново ръководство с мандат 8 месеца

Той разкри, че според подготвените документи на последното заседание на Изпълкома на БФС извънредният Конгрес на 25 юни ще избере ново ръководство с мандат едва до провеждането на редовния Конгрес на 18 февруари следващата година. „Бях изключително учуден от това, което се случи. Не говорим за конгрес, който да избере ръководство с четиригодишен мандат, а говорим за конгрес, който да избере ръководство с мандатност до 18 февруари 2022 година, тоест ръководство, което да продължи мандата на сегашното ръководство на БФС. Нещо повече, според подготвените документи на този Конгрес трябва да бъде гласувана оставката на президента Михайлов, трябва да бъде гласувани оставките на само пет члена на Изпълкома, а не на девет члена, както беше заявено след оставката на президента. Клубовете трябва да са наясно с това, което се подготвя. Не мисля, че това е дневният ред на футболната общественото и клубовете. Призовавам останалите членове на Изпълкома да се придържаме към духа, който имахме, когато разбрахме, че президентът се оттегля и че държавата не иска да работи с това ръководство на Футболния съюз. Да се придържаме и към очакванията на футболните хора в България. Не ми се иска да произведем някакъв тип Квазимодо ръководство. Не ми се иска това безвремие, в което се намираме повече от година и половина да продължава. Не ми се иска да харчим два пъти по няколкостотин хиляди лева, за да правим Конгрес сега и отново през февруари“, разясни той.

Петър Величков допълни, че той и Димитър Бербатов не планират да поканят президенти на футболни клубове в новия Изпълнителен комитет, ако спечелят президентските избори. Той заяви, че част от имената, които влизат в техния екип, ще бъдат разкрити в следващите месеци.

- реклама -