вегани

Веганският съюз пред FN: Не купувайте яйца и спасете невинните агънца от смърт на Великден

Tази събота и неделя Български вегански съюз организира протест срещу консумацията на яйца и коленето на агнета за Великденските празници.

Мястото на събитието ще бъде емблематичния столичен бул.“Витоша“.

Веганите са категорични, че хората проявяваме голяма жестокост към животните, които са експлоатирани и ненужно убивани заради празниците. Те призовават хората да дойдат на протестите, при това с празни стомаси. Защото са им приготвили огромни количества шоколад и други вегански продукти, с които да покажат, че храненето е възможно без да се убива.

За още подробности разговаряме с Никола Донев, председател на Български вегански съюз.

Какво искате да покажете с протеста си точно преди Великденските празници?

Искаме да събудим емпатията и състраданието на хората, защото никой не се замисля в днешни дни за продуктите, които купува в супермаркетите и какво струва реално това на животните. Сега за Великден масово се купуват яйца, но как идват те при нас? Когато купуваме като потребители яйца, това струва смъртта на всички мъжки пиленца, защото индустрията ги убива, понеже те са отпаден продукт за нея. Съответно когато хората купуват яйца, те плащат за тези убийства. Ние искаме да призовем за един Великден без яйца. И също така знаете, че сега за празниците започват и агънца да се колят, затова искаме да кажем на хората, че те са малки невинни бебета, които не заслужават да бъдат убивани и е много жестока тяхната смърт. Затова нека хората да се опитат да преодолеят егоизма си и да се поставят на мястото на животните и колко е несправедливо те да бъдат избивани заради вкусовите ни рецептори.

Смятате ли, че ще срещнете симпатиите на хората с оглед на това, че и яйцата и агнетата са изключително свързани с българските традиции?

Ние не се борим за симпатии. Просто искаме да информираме и да разпространим истината. Хората знаят, че за да се нахранят трябва да убият животното, но се опитват да пренебрегнат тази истина, която дълбоко в себе си знаят. Ние искаме да събудим съвестта им и да ги накараме се замислят. Колкото и хора да решат да вземат решение да не слагат на трапезата си агнета и да боядисват яйца пак ще е в полза, защото ще има спасени животни. Разбира се всеки сам си решава, ние просто искаме да им представим реалните факти.

Какво ще представлява самия протест. През годините помним някои доста „кървави“ ваши изяви. Ще шокирате ли и сега?

Искаме да пренесем фермите и кланиците на бул. „Витоша“ и ще го направим като сложим огромни екрани. На тях ще покажем какво точно се случва във фермите и какво реално се случва на животните. Защото хората не ходят сами в кланиците, а просто си купуват от магазините готовите продукти. Имаме видеа, снимани със скрити камери, за да видят всички как се произвежда това, което купуват.

Но, какъв пърформънс точно ще направим ще го оставя като изненада.

Ще правите и голяма почерпка с веган продукти. Защо?

Съществува един мит, че веганите се храним само с хляб и марули. Хората мислят, че няма алтернативи и ние ядем само треви и подобни неща. Но, ние се храним много по-разнообразно от всеядните хора, защото веганската кухня е много изобретателна. Искаме да покажем, че има алтернативи на всяко едно тяхно ядене – има вегански шоколади, кисело мляко, сирена, ядкови млека, вегански кюфтенца – всички животински продукти ги има и в растителен вариант. И искаме хората да ги опитат за да си променят мнението.

- реклама -