веганите зеленчуци

Веганите в Италия заплашени със затвор

Веганите в Италия са заплашени със затвор, ако хранят и децата си по този начин.

Законпроектът на депутатката Елвира Савино от дясноцентристката партия „Напред, Италия“ вече е внесен в парламента.

Вредна ли е веганската диета за деца?

В предварителната версия на документа се твърди, че такива родители налагат на децата си диета, която е „лишена от необходомо за здравословното и балансиране развитие на организма“. През последните година и половина в болница постъпиха четири деца, на които възрастните са наложили веганска диета.

Някои диетолози, например от Американската асоциация по диететика, твърдят, че веганската диета подхожда за деца, при условие, че им бъде осигурявано пълното разнообразие от хранителни вещества, особено витамин В12. Лекарите предполагат, че при някои от случаите възрастните, отговарящи за влезлите в болница деца, не могат да разберат, че диетата трябва да бъде допълвана, за да бъде безопасна за децата.

веганите зеленчуци

Първоначално законопроектът на Савино ще бъде обсъден в парламентарни комисии. В предложения за обсъждане текст се подчертава, че при спазването на вегетарианска или веганска диета в организма възниква дефицит на:

  • цинк,
  • желязо,
  • витамин D,
  • витамин В12
  • Омега-3.

Ако законопроектът бъде приет със сегашното му съдържание, нарушителите може да получат затвор до една година. Този срок може да се увеличава до четири години, ако детето се разболее или стане инвалид. Ако детето почине, родителите ги грози 6 години затвор.

- реклама -