Вегани на протест срещу принудителното угояване на гъски- ВИДЕО

Вегани излязоха на поредния си протест в центъра на София.

С пърформанс на бул. „Витоша“ те се обявиха против принудителното угояване на гъските. Процес, известен като „гушене“. Целта на гушенето на гъските е да се получи увеличен черен дроб, а едновременно с това се получават и повече гъша мас и по-тлъсто месо.

„На животните насилствено им се навират едни тръби в хранопроводите и се излива огромно количество с храна. Освен че така те биват наранявани, черният им дроб се омазнява. Това се прави именно с тази цел, черният дроб да бъде продаден по-изгодно. Животните понасят огромни болки от този процес, който не е нещо безобидно. Те живеят в огромни страдания“, заяви Никола Донев, председател на Български вегански съюз.

Целта на провокативната акция е да бъдат информирани хората за това как протича процеса на „гушене“, за което протестиращите са подготвили и документални кадри.

„Хората са шокирани, те не знаят за какво става въпрос. Когато вдигнем малко шум, те ще се поинтересуват и ще разберат защо сме тук и против коя жестокост протестираме“, смята Никола Донев. Мотото на акцията е „Бойкотирай всички стоки на тези, които гушат“, а призивът на протестиращите е всеки, макар и за секунда, да се постави на мястото на животните.

- реклама -