заведения
сн. БГНЕС

Вечерен час за ресторанти, барове и кафенета в София, ето до колко ще работят

Ресторантите и питейните заведения в София ще работят до 23,30 ч. съгласно заповедта на министъра на здравеопазването до 12 ноември. Това съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на софийския оперативен щаб.

„Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и Столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения. Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на софийския оперативен щаб„, пише още Фандъкова.

Тя разяснява, че целта е „с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна“.

За изминалото денонощие в София са регистрирани 1048 нови случая на заразени с COVID-19.

„Да носим маска на закрити обществени пространства, в това число в градския транспорт и в магазините, в които пазарувате. Да спазваме дистанция от поне 1,5 м винаги, когато е възможно, включително и навън. Да мием ръцете си с вода и сапун. Правилата не са трудни, но намаляват в пъти вероятността от заразяване. Само заедно можем да намалим темпа на заразяване и така да дадем възможност лекарите ни да лекуват болните ефективно“, апелира отново Фандъкова.

Проверките на екипите на общината, полицията и здравната инспекция за следене за спазване на мерките ще продължат. За последните 7 дни са съставени 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушения на Закона за здравето и са проверени 820 граждани, поставени под карантина.

- реклама -