Пеле вечен
Снимка: twitter.com/CBF_Futebol

Вечен: светът почита Краля на футбола

„Вечен“. С тази проста, но силна двусрична дума бразилската футболна федерация отдаде почит към Краля на футбола. Разбира се, в минутите след смъртта на Пеле светът се обедини в това да почете легендата.

Всъщност през 60-те години Пеле има само един голям конкурент – Еузебио. Двамата дори извеждат Бенфика и Сантош във финала на Междуконтиненталната купа през 1962 г. Пеле вкарва два гола за бразилците на „Макарана“ при успеха с 3:2. После реализира хеттрик на „Луж“ в Лисабон за победата с 5:2.

„Преди Пеле 10 беше само номер. Някога в живота си прочетох това изречение. Но тази красива фраза не е завършена. Преди Пеле футболът беше само спорт. Пеле промени всичко – той направи футбола забавление и изкуство. Той даде глас на бедните, на черните хора и най-важно – даде Бразилия видима. Той си отиде, но е вечен. Магията е вечна. Пеле е вечен“, написа Неймар.

„Просто „сбогом“ към Вечния крал не е достатъчно да опише болката, в която се потопи светът на футбола. Вдъхновение за милиони, пример от вчера, днес и утре. Той никога няма да бъде забравен и ние, хората, които обичаме футбола, ще го помним винаги. Почивай в мир крал Пеле“, написа Кристиано Роналдо.

„Уникален. Гениален. Техничен. Креативен. Перфектен. Единствен. Пеле още от старта си е на върха и никога не го е напускал. Но ни напусна нас. Единственият Крал на футбола. Тъгата на раздялата съчетана с гордостта от историята. Талантът ти е училище, през което трябва да мине всеки играч. Наследството ти ще минава през поколенията. Ти си вечен, днес и винаги – ще празнуваме теб“, добави оригиналният Роналдо.

- реклама -