Вече ще санкционират за манипулиране на километражи

километражи

Манипулирането на километражите на моторните превозни средства да се санкционира – това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени за разглеждане в Народното събрание. Това съобщи един от вносителите – народният представител от ГЕРБ Атанас Ташков.

Целта на измененията е контрол и коректност на пазара на автомобили

„Идеята е при годишния технически преглед да бъде въвеждана и информация за изминалите километри на МПС-то. Освен това се предвижда при всяко посещение в сервиз за ремонт, техническото лице да бъде задължено да нанася данните от километража“, обясни Ташков, който е член на Парламентарната комисия по транспорт.

Той разясни още, че се работи в посока да бъде въведена обща регистрация на техническите прегледи в ЕС. „На първо място искаме да направим техническите прегледи валидни в целия ЕС – ако един автомобил е минал преглед в Германия, той да важи и в България, като това се отнася само за регистрираните автомобили“, каза още депутата.

Това касае основно собствениците на автомобили нов внос, тъй като на всека кола, вкарана от страна от ЕС, ще може да се проследи историята и ще се видят реалните километри.

Освен това се предвижда да се разширява обхватът на превозните средства, които трябва да минат през технически преглед – това да важи за всички превозни средства, които имат регистрация.