Извънземните ще се проучват в блог на учени

Шотландският астроном Дънкан Форган е разработил нова процедура, която учените трябва да прилагат при откриване на чуждопланетен разум, пише „Индипендънт”.

Предишният протокол от този вид е от 1989 година. Той е създаден от комисия учени от проекта SETI. Според този план изследователите трябва първо да се консултират с колегите си за потвърждение, след това да уведомят властите. Чак тогава те могат да съобщят за откритието си пред широката публика.

В епохата на интернет и цифровите технологии Дънкан Форган препоръчва на учените да създадат блог, в който да бъдат ясно формулирани основополагащите принципи и критерии на търсенията, както и подробно да бъде изложен ходът на работата.

Форган препоръчва незабавно да се съобщава дори и за непотвръден факт на контакт с извънземен разум, за да може научната общност оперативно да потвърди или да отхвърли сензационното съобщение.

Наскоро стана известно, че американски астрономи са определили група звезди, сред които с голяма вероятност може да се намират екзопланети с потенциален живот.

- реклама -