Гешев въпроси ВСС изслушване главен прокурор

Вече седем часа Иван Гешев отговаря на въпроси на неправителствени организации и на членове на ВСС

Вече почти седем часа кандидатът за главен прокурор на България отговаря на въпроси на неправителствени организации и на членове на ВСС.

Бяха засегнати широк кръг от въпроси. От състоянието на съдебната система и независимостта на прокуратурата до коментари върху медийни публикации. Процедурата по избора беше прекъсвана два пъти за почивки. Очаква се след изчерпване на въпросите висшите магистрати да гласуват неговата кандидатура.

За да стане ръководител на държавното обвинение, той трябва да получи подкрепата на поне 17 души от общо 25-те членове на съвета.

Номинацията на Гешев беше направена единодушно от 11-те представители на прокурорската колегия във ВСС в края на юли. По закон, освен тях, право да излъчи претендент има и правосъдният министър.

Данаил Кирилов обаче отказа да се възползва от него с аргумента, че не иска да се меси в работата на съдебната власт.

Иван Гешев заяви по повод демонстрациите в центъра на София „За“ и „Против“ неговата кандидатура, че хората имат право да протестират. Той се извини на българските граждани, „които заради мен не могат да стигнат до работните си места“.

В прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт.

Това каза Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС в отговор на въпрос във връзка с медийни публикации за негови банкови сметки извън страната и разпространени аудиозаписи.

Въпросът беше зададен от главния прокурор Сотир Цацаров.

Той заяви, че след публикуването на неистинските документи във въпросния сайт за банкови влогове и след разпространението им в други сайтове, както и след опровержение от пресцентъра на прокуратурата, е извършена проверка.

Цацаров попита кой е следователят, чието име не се споменава в изнесен стенографски запис. Кандидатът за поста главен прокурор уточни, че в стаята е имало четири прокурора, обвиняем и защитник, както и следовател, който води разпит.

„Това, което се показва, е привличане и разпит, конкретизация на обвинение плюс разпит. Този следовател е Бойко Атанасов. Знам ситуацията, която след това се развива и се е развила. Защо го има този запис. Неудобно ми е да го споделям пред широката общественост, защото е срамно за съдебната власт и прокуратурата – и в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт“, отговори на въпроса на главния прокурор Иван Гешев.

Твърденията за свързаност между Александър Ваклин и жената до мен са проверени от Антикорупционната комисия, Инспектората и прокуратурата, заяви Гешев в отговор на въпрос за свързаност между него и свидетеля по делото на Десислава Иванчева.

По този случай това е част от тези неща, които отговарям за копроматни атаки, хибридни и други. Това и ,което казвам тук в момента е част от различните сигнали, жалби, пасквили, копромати и всякави други“, каза още Гешев.

Сигурен съм, че няма да получа 100 дни толеранс.

Първото нещо, което ще направя, ако бъда избран, е да сформирам екип и да продължа с оптимизирането на районните прокуратури, така кандидатът за главен прокурор отговори на един от въпросите на Българския институт за правни инициативи (БИПИ). От организацията му бяха задали 14 въпроса, общо въпросите към Гешев са 107.

Гешев също така каза, че дори и ако бъде избран за главен прокурор ще продължи да влиза по делото КТБ.

Не виждам проблем да влизам в зала. Това дело е и мой ангажимент и ако не влизам в зали ще бъде все едно да прехвърлям моята отговорност, допълни той.

На друг въпрос на БИПИ Гешев каза, че най-трудни в емоционално отношение са му били делата, когато е работил като следовател по транспортни дела. Особено трудно му било при оглед на местопроизшествия със загинали и срещи с техните близки. Като професионален успех той посочи две дела – срещу престъпна група с големи обезпечения и делото КТБ.

Делото КТБ е може би най-сериозното ми предизвикателство, посочи Гешев. Той изброи и причините това да е така. Еднта е, че щетата е процент от БВП. Гешев посочи, че в Америка е имало дело с изчислена щета за 60 млрд. долара, но като процент от БВП бил по-малък. Гешев посочи и че по делото КТБ за първи път е изготвена експертиза от една от най-големите одиторски компании.

За първи път има и обвинение за присвояване от главна каса на банката, посочи още Гешев.

На въпрос на инициативата „Правосъдие за всеки“, свързан с депутата Делян Пеевски, той посочи, че всички фирми, свързани с него, са погасили целево задълженията си към КТБ.

Няма данни, които да ангажират неговата отговорност, както и няма данни Прокопиев да е получавал пари, каза Гешев. Той обаче напомни, че ако стане главен прокурор няма да позволи определени кръгове да казват на кого да бъдат повдигнати обвинения, още по-малко какви. по делото КТБ той каза, че не са разследвани всички кредитополучатели, а предмет на делото е причината.

В отговорите си на въпросите той също така обясни, че е привърженик на на разширяването на съдебен контрол върху прокурорските актове.

Но не мисля, че това ще се отрази на качеството на разследването, посочи Гешев.

Според него прокурорите трябвало да бъдат стимулирани с поощрения и награди, защото това можел да играе сериозна роля върху ефективността на разследването. Той също така посочи, че прокурорите не може да се превръщат в каста, която да не комуникира с хората, които им плащат заплатите.

Преди това в концепцията си Гешев посочи, че ако бъде избран ще въведе гореща телефонна линия за престъпления за расизъм, както и телефон, на който да се подават сигнали за корупция в реално време.

Не ми е известно да ме подкрепят политико-олигархични кръгове.

Това отговори Иван Гешев на въпрос дали е подкрепян от такива субекти. Той допълни, че не познава олигарси и не би допуснал да има „чадър“ над когото и да било.

- реклама -