Дядо Коледа

Вече има научно обяснение как Дядо Коледа обикаля света за една нощ и как лети с шейната

Британската изследователка д-р Кейти Шийн от Ексетърския университет обясни как Дядо Коледа пътува по света, като използва Теорията на относителността на Айнщайн, предаде в. „Дейли мейл“.

Добрият старец смалява размерите си и пътува със скорост 10 милиона км/ч. Той може да бъде видян като зелен проблясък, докато шейната му прелита в небето.

Д-р Кейти Шийн решава да даде отговор на въпрос, който я измъчва откакто била на 7 години. Тогава тя написала писмо до Дядо Коледа и го попитала защо никога не остарява. Отговорът, който получила, бил, че се дължи на магия. Но бъдещата изследователка искала по-рационално обяснение и го дава сама 26 години по-късно.

20101220_0006Дядо Коледа се спуска по тесни комини, обикаля света, без да бъде видян или чут и носи подаръци на 700 милиона деца за 31 часа, преодолявайки различните часови зони.
Според Теорията на относителността на Айнщайн обектите, които пътуват с висока скорост, свиват размера си. Това означава, че Дядо Коледа се смалява, което му позволява да побере издутия си корем и голям чувал с подаръци в комина, каза д-р Кейти Шийн.

Също така любимият на всички деца добряк се движи незабелязан, защото светлинните вълни се смачкват при високи скорости. Той прелита повече от 200 000 пъти по-бързо от най-бързия мъж в света Юсейн Болт, изчисли изследователката. При движението си Дядо Коледа променя цвета си от червен на зелен и може да се види като неясно очертание с цветовете на дъгата. Но, когато бърза най-много, старецът е напълно невидим за човешкото око.

a921757e104ba1e89092699c1de876cfД-р Кейти Шийн даде полезни отговори за родителите, чиито деца задават въпроси относно Дядо Коледа. Тя се надява нейната теория да насърчи интереса към физиката у децата и ще я представи публично на коледния фестивал на науката в Ексетърския университет.

- реклама -