Вече е факт! Във Франция забраниха кльощавите моделки

Във Франция влиза в сила закона, който забранява кльощавите моделки в модния бизнес.

Забранява се на работодателите да наемат прекалено слаби моделки, на които едва ли не им се борят ребрата, а скелетът се откроява релефно върху кожата.

Сега при кандидатстване за работа момичетата трябва да предоставят медицинска справка, която потвърждава общото им физическо състояние.

Справката трябва да посочва индекса на телесната маса, който се определя според теглото и ръста на човека. Кандидатките за модния подиум трябва да са с тегло най-малко 55 кг и височина 1,75 метра, преди да разчитат на договор. Тези данни трябва да имат и работодателите, преди да предложат договора.

Забранено е на всяко лице, чийтo индекс на телесна маса е по-нисък от определените референтни стойности от Министерството на здравеопазването, да практикуват професията на модел, става ясно от закона.

Законът предвижда затвор до шест месеца за агентите и до 75 000 евро глоба за агенциите, които не спазват закона и назначават твърде слаби модели.

Основната цел е да се противопостави срещу идеализирането на прекомерно слабите тела, което се отразява отрицателно върху здравето.

Франция е четвъртата държава, която обяви война на кльощавите моделки. Преди нея това сториха трите И-та – Италия, Испания и Израел

- реклама -