Вдигнаха с 26% таксите за тунела под Босфора

Таксите за преминаване през тунела под Босфора, свързващ европейската и азиатската части на Истанбул, са увеличени с 26,55, съобщиха от компанията ATAS, която управлява функционирането на съоръжението.

В резултат на повишаването, пътната такса за пътнически автомобили се увеличи до 21 лири от 16,6 лири, а таксата за микробуси е увеличена до 31,5 лири от 24,9 лири.

Тунелът, който е най-дълбокият двупосочен тунел в света, беше открит на 20 декември 2016 г. Държавната гаранция предвиждаше, че 25,6 милиона превозни средства ще използват тунела годишно, но през миналата година са го използвали по-малко от 10 милиона превозни средства , което наложило правителството да плати разликата за липсващите 15 милиона автомобила.

В резултат на миналогодишния дефицит АТАS ще получи 123 млн. лири от държавата, заяви наскоро в интервю официален представител на компанията.

Тунелът, който струва 1,25 милиарда долара, трябва да бъде управляван от АТАS в продължение на 24 години и пет месеца. Почти 1 млрд. долара са осигурени чрез международни заеми, а останалата част е финансирана от притежателите на еднакви пакети акции в ATAS.

Със започването на 2018 г. правителството повиши пътните такси за преминаване по мостовете и магистралите. Таксите за първия и втория мост над Босфора и магистралите бяха увеличени с 10 и 25% в зависимост от размера на превозните средства.

- реклама -