300 лева, подкрепа, помощ, бедни

Вдигат на 176 лв. средно на месец парите за бедни

176,01 лева става средно помощта за бедните. Това ще е факт от 1 юни, когато сумите вече ще се определят спрямо линията на бедност – 504 лв., а не както е в момента – спрямо гарантирания минимален доход, който е 75 лв. и не е променян от 2018 г.

Граница за достъп до това подпомагане от държавата обаче няма да е самата линия на бедност, а 30% от нея, или 151,20 лв.

Размерът на помощта е разликата между тези прагове и реалния доход на семейството.

Освен това почти двойно повече хора ще получават новите помощи, обясни зам. социалният министър Надя Клисурска пред “24 часа”.

Най-облагодетелствани от промените ще са безработните. От 1 юни те ще получават още 3 месеца социални помощи, дори да започнат работа. Това обаче може да се случва само веднъж годишно, за да няма злоупотреби.

Освен това се скъсява наполовина срокът, в който те трябва да са регистрирани в бюрата по труда – от 6 на 3 месеца. Условието към безработните да полагат 14 дни полезен труд, за да получават помощи, се намалява до 40 часа. В момента държавата им ги спира, ако откажат да изработят по 1/2 работен ден през половината месец.

И сега съществуват редица случаи, които освобождават голям кръг хора от общественополезен труд – градинки не копаят самотни родители, тези с деца до 3 г., бременни и хора с трайни увреждания. Освободени са и тези, които се грижат за болен роднина или член от семейството.

- реклама -