Княжевски лифт, възстановяване
Снимка: https://stroiinfo.com/

Възстановяват Княжевския лифт

Не е необходимо да бъде променен устройственият план на Витоша, за да бъде възстановен Княжевският лифт.

Това стана ясно след работна среща между кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и министъра на земеделието и горите Десислава Танева.

Може да се направи модерно съоръжение като се използват старите фундаменти и старото трасе, категорични са от екипа на кмета Фандъкова:

„Със или без желанието на собствениците на съоръженията на Витоша ние започваме процедури за тяхното възстановяване. Постигнахме пълна координация с различните институции. Стана ясно въпреки настояванията на собствениците за промяна в плана, че такава промяна не е необходима за възстановяване на Княжевския лифт“.

Според кмета Йорданка Фандъкова до края на годината трябва да започне началният етап от възстановяването на Княжевския лифт.

Тя обясни, че това е част от усилията на местната власт да осигури достъп до планината и самата тя е поела такъв ангажимент още преди година.

„От срещата стана ясно едно – всички бяха консенсусни, че за възстановяването или реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на природен парк Витоша“, заяви тя и каза, че е получила уверение от институциите, че ще съдействат, за да може нещата да се случат в кратки срокове.

Фандъкова изрази надежда, че и собственикът, който не беше поканен на срещата, ще се включи и ще бъде съпричастен към всичко това, което се случва.

Независимо от различията във вижданията на общината и “Витоша ски”, кметът е категоричен, че не е необходима промяна в плана, а изготвяне на специализиран подробен устройствен план, който именно те са инициирали.

“Ще очакваме съгласуване от Агенцията по горите и МОСВ”, посочи тя и подчерта, че на този етап не може да се говори за конкретни срокове, тъй като все още са далече от тях.

Фандъкова поясни, че промяна в плана е необходима само ако трасето на лифта се удължава, а за възстановяване и реконструкция не е необходима промяна.

Главният архитект Здравко Здравков съобщи, че в момента заданието, изпратено от „Витоша ски“ е изпратено за съгласуване от МОСВ и всички отговорни ведомства.

Той коментира, че първият сценарий е най-бърз.

„При него ако има техническо решение, а то такова има, защото ние сме убедени, че то може дасе случи в рамките на съществуващите стълбове, може без изработване на такъв Подробен устройствен план да се пристъпи директно към технически проект. С него може да се стигне до разрешение за строеж и да се пристъпи към конкретни действия за възстановяване на лифта“, заяви Здравков и уточни, че до момента със собствениците са работили в обратна посока, а именно да се променят съоръженията и да се изработи специализиран подробен устройствен план, което ще отнеме много време.

Министърът на екологията Емил Димитров каза, че от възможностите, които дава Витоша за каране на ски се използват едва 20%.

„Не говоря за изсичане на гори и каквото и да било друго“, коментира Димитров и каза, че за други лифтове, като за “Заека” например ще бъде необходимо удължаване на трасето.

Земеделският министър Десислава Танева увери, че от МЗХГ ще съдействат в най-кратък срок, така че да бъде осигурен достъп на гражданите до планината с лифт.

- реклама -