Евър грийн, кораб Суецки канал кораби задръстване

Възстановяването на плаването през Суецкия канал може да отнеме седмици

Връщането в плаваемост на огромния контейнеровоз, блокиращ Суецкия канал, може да отнеме „дни или седмици“, каза ръководителят на специализирана холандска фирма, изпратила експерти на помощ, съобщи АФП.

Екип от Smit Salvage трябваше да пристигне в четвъртък на мястото, където MV Ever Given е заседнал по време на пясъчна буря, каза Петер Бердовски, главен изпълнителен директор на компанията майка Boskalis.

„Наистина става дума за тежък кит на плажа, така да се каже“, каза Бердовски пред холандска телевизия късно в сряда, попитан за предизвикателствата при връщане на кораба към движение.

„Не искам да спекулирам, но това може да отнеме дни или седмици.“

Прогнозата за седмици „не може да бъде изключена“, тъй като работата може да включва премахване на отделни контейнери от кораба и усилена работа с драги, „ако наистина е заседнал“, добави Бердовски.

„Все още има бензин и вода, които можете да отстраните. Трябва да олекне, където е възможно. Ако това не помогне, остава комбинация от решения, включително разтоварване на контейнери.“

Доставянето на необходимата екипировка до обекта също може да отнеме време, „защото трябва да разберете, че оборудването, от което се нуждаете, разбира се не е задължително зад ъгъла“, каза той.

Бердовски каза, че вече може да е късно да се използват влекачи. „Има риск да счупите кораба“, обясни той.

Smit Salvage, закупен от Boskalis през 2010 г., е работил по сложни операции по спасяване през последните години, включително на руската атомна подводница „Курск” и италианския круизен кораб „Коста Конкордия”. Фирмата казва, че има „бази за реагиране при извънредни ситуации“ в Ротердам, Хюстън, Кейптаун и Сингапур, и се занимава със спасяване на кораби от потъване, възстановяване на останки и изпомпване на опасни вещества от заседнали в сушата плавателни съдове.

- реклама -