сн. БГНЕС

Възстановяването на диалога с Македония е приоритет номер едно на външната ни политика

Като приоритет номер едно на външните отношения на страната ни, служебният министър на външните работи Светлан Стоев определи възстановяването на диалога с Република Северна Македония.

Днес той представи екипа си пред медиите.

„На първо място за нас е възстановяване на доверието и активизиране на диалога със Северна Македония. Това е злободневна тема, не само в нашите отношения, но е и в дневния ред на ЕС. Ние сме отворени за диалог, това което е необходимо да има в нашите отношения е от една страна последователност, от друга страна конструктивно отношение в двустранния диалог. Целта е постигане на устойчиви и необратими резултати във възстановяването на доверието между двете държави“, посочи той.

На второ място бяха посочени отношенията ни с НАТО.

сн. БГНЕС

Ето кой влиза в екипа на дипломат номер 1 в служебния кабинет:

„Ще бъда подпомаган от Румен Александров, който в момента участва на Европейски съвет с президента Радев. Той ще ме подпомага при преговорната рамка с Република Северна Македония. Той е бил вече заместник-министър в периода 2014-2016”, обяви Стоев.

Яна Дочева пък ще бъде началник на неговия кабинет. „Екипът ми е изцяло експертен. Тя беше директор в Министерството за българското председателство”, посочи още външният министър.

„Важна роля ще играят генералните директори, които имат и ранг посланик. Сред тях са Василий Такев, който ще отговаря за двустанните отношения, посланик Мая Добрева – отговаря за политическите въпроси. Постоянен секретар ще бъде посланик Иван Кондов, под негово ръководство ще се осъществяват изборите в чужбина. Той води и разговорите с ЦИК. Недялчо Данчев ще бъде главен секретар, ще подпомага логистично изборите”, подчерта още Стоев.

- реклама -