Полша
сн. БГНЕС

Възмущение в Полша заради „спешна” ваксинация на известни личности и политици

Болница във Варшава е „под обстрел“ заради ваксинирането срещу COVID-19 на известни личности и политици, което предизвика обществено възмущение и правителствено разследване, започнало в понеделник, съобщи АФП.

Полша, която подобно на голяма част от Европа започна кампанията си за ваксиниране на 27 декември, понастоящем трябва да ваксинира медицински работници по план на правителството.

Но миналата седмица болницата на Медицинския университет във Варшава заяви, че там са били ваксинирани и 18 фигури от сферата на културата, които трябвало да служат като посланици на кампанията за ваксинация.

Болницата заяви, че е направила общо 450 ваксинации, включително 300 за собствения си персонал и 132 за техните семейства и пациенти.

Списъкът с пациенти включваше някои политици.

Сред известните личности са актрисата Мария Северин, която е на 45 години, певецът Михал Байор на 63 години и Едуард Мишчак, 65-годишен телевизионен журналист.

Информация за тези ваксинации се появи, когато Лешек Милер, евродепутат и бивш министър-председател и редовен пациент в болницата, публикува в Туитър снимка на медицинско досие, показващо, че е бил ваксиниран на 30 декември.

Някои местни политици в други части на Полша, включително членовете на управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС), също са подложени на критики, че са „прередили” хората от първата линия в битката срещу коронавируса при получаванате на ваксина срещу пандемията.

Премиерът Матеуш Моравецки заяви пред агенция ПАП в събота, че „спазването на правилата на последователността на ваксинацията е израз на зачитане на правилата за социална солидарност“.

„Няма оправдание за нарушаване на правилата“, каза той и нарече случилото се „истински скандал“.

Говорителят на правителството Пьотър Мулер в понеделник заяви, че правителственото разследване е започнало, добавяйки: „Надявам се, че още днес ще има наказание за всички виновни.“

Санкционирането може да бъде под формата на финансови санкции и дисциплинарни производства, каза той.

По-късно този месец Полша трябва да започне да ваксинира възрастни хора, учители и членове на въоръжените сили. Едва след това ваксината ще стане достъпна за останалата част от населението от 38 милиона души. Михал Дворчик, държавният служител, отговарящ за ваксинациите, заяви в понеделник, че до момента в Полша са били ваксинирани малко над 50 000 души и той очаква 2,9 милиона да бъдат ваксинирани през първите три месеца на 2020 г.

- реклама -