Възмущение: МВнР връчи протестна нота на Скопие заради палежа в Битоля (Обзор)

по повод извършеното в ранните сутрешни часове

запалване на входната врата на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, съобщиха от българското МВнР, цитирани от „Дарикнюз„.

На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата.

Подчертано бе, че подобни вандалски актове са

не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система.

Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици,

на откриването на поруганата сграда на Културния център

присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония.

Министър Теодора Генчовска днес и утре е в

Република Северна Македония за разговори по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в рамките на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с обстоятелствата около инцидента с Културния център „Иван Михайлов”.

Министерството на външните работи категорично

настоява властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа, за което своевременно да информират българската страна.

Българската страна оценява положително бързата реакция на властите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро инцидента и поемащи ангажимент за незабавно разследване и наказание за извършителите.

Президентът: Провокацията в Битоля се вписва дългогодишната антибългарска кампания

Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска кампания в Северна Македония. Това заявява президентът Румен Радев по повод случката в РС Македния, съобщиха от „Дондуков“ 2.

„Толерирана повече или по-малко от официалните власти, тази кампания намираше години наред израз в

рушенето на паметници, паметни плочи, поругаването

на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и обществени места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица поколения и да възпрепятства развитието на добросъседски отношения между двете страни“, подчертава държавният глава.

По думите му неслучайно България поставя

като най-важни условия за съгласието ни РСМ да започне преговори за членство в ЕС, „вписването на гражданите с българско самосъзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и предоставяне на сигурни и необратими гаранции за преодоляване на езика на омразата“.

„За съжаление  и до днес управляващи и опозиция в РСМ не могат да постигнат парламентарно мнозинство за изпълнението на

тези основополагащи критерии на демокрацията.

Бихме искали да вярваме, че призивите, които днес чуваме от официални институции в РСМ решително да се търсят извършителите на този варварски акт, ще се реализират на практика. Същевременно, следва да отбележим, че досега не ни е известен нито един извършител на многобройните подобни престъпни действия срещу българите в РСМ“, изтъкват още от президентството.

Радев призовава още институциите в

Република Северна Македония да осмислят отговорността си пред младите поколения и да не допускат омразата да владее общественото пространство и двустранните отношения.

Генчовска в Битоля: Палежът на българския център е извършен хладнокръвно и по светло

Министърът на външните работи на България Теодора Генчовска посети Битоля, където на място се е запознала със ситуацията след палежа на Културния клуб „Иван Михайлов” в града. „Става въпрос за вандалски акт и неприятен инцидент“, каза първият ни дипломат.

Тя уточни, че се е видяла с директора

на полицията в Битоля и му е благодарила за бързата реакция. На място е имало дежурен прокурор и криминалисти, а от полицията са поели ангажимент случаят да бъде разрешен в най-кратки срокове.

От видеокамерите става ясно, че 

деянието е извършено хладнокръвно и по светло (сигналът е подаден в 5 часа сутринта местно време). Изгорена е вратата на Културния център „Иван Михайлов” и полицията се е ангажирала да охранява сградата, докато тя бъде възстановена.

„Хубаво е, че огънат не е влязъл в сградата,

няма по-големи щети и не е имало хора, иначе инцидентът би бил още по-сериозен. Очакваме компетентните власти да си свършат работата“, допълни министър Генчовска.

Заедно с министъра на външните работи

в Битоля беше и посланикът на страната ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение „Иван Михайлов“ в Битоля и заяви, че

това престъпление не е извършено случайно в ден,

когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

С позиция излязоха и президентът на страната Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски, които

също категорично осъдиха палежа на

сградата на културния център на българската общност в Битоля. „Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България”, написа на страницата си във Фейсбук Пендаровски.

„В 21 век нищо не се постига с палежи.

Подобни провокации имат за цел да нарушат отношенията между македонския и българския народ. Затова призовавам всички да запазим спокойствие и достойнство, а с извършителите ще се разправят институциите”, написа на Фейсбук страницата си Ковачевски.

Петков: Осъждам остро палежа в Битоля

„Осъждам остро палежа на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, представляващ

опит за провокация и дестабилизиране

на отношенията ни с нашите съседи”. Това написа премиерът Кирил Петков в личния си профил във Facebook.

Снимка: БГНЕС

„Българският външен министър пътува към Битоля, за да се запознае на място с щетите. Българското правителство ще продължи да работи за защитата на правата на българската общност в Северна Македония и да подпомага дейността й”, посочва той.

И добавя: „Благодаря на премиера Ковачевски

за бързата реакция и очаквам от

компетентните служби на Република Северна Македония да издирят и накажат извършителите на този вандалски акт. Бъдещето на региона не трябва да става заложник на опитите за дестабилизация от злонамерени маргинални групи”.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено