Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си (Съвети)

Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си. Мечтата на всеки човек е да спестява повече без да понижава жизнения си стандарт. Това не е толкова трудно, стига да предприемете правилните стъпки. За да избегнете промяна на вашите житейски навици в негативна посока, трябва да промените финансовите си навици.

Всички имаме добро желание, когато става въпрос за по-голяма финансова отговорност. Но правите ли наистина необходимите промени, за да спестите пари? Ако сте изпробвали стратегията на ограничаване, може да ви се струва, че е прекалено трудно и опитите ви са обречени на провал.

Лишението не е решение

Можете да се откажете от храната за вкъщи, да изоставите социалния си живот или да се въздържате от онлайн пазаруване. Но точно тогава жадувате за вкусна пица, вашите приятели искат да отидете на кино или виждате разпродажба в любимия си магазин. Отричането от желанията ви може да причини огромна душевна болка, така че решавате да се похарчите „само този път“ – и точно така бюджетът ви направо „излита през прозореца“.

Ето защо решението за спестяване на пари може да се основава на намирането на начини за допълнителни доходи без да променяте драстично начина си на живот. Ако можете да намерите начин да вземете практични финансови решения без да се налага да правите компромиси със себе си, няма ли да се почувствате като победители?

Въпреки че вероятно ще се наложи да направите малки корекции, спестяването на повече средства напълно си заслужава. В крайна сметка ще получите много повече пари с по-малко усилия, особено ако започнете да спестявате на младини. Искате ли да си направите тази услуга в бъдеще? Тогава се запознайте с няколко „безболезнени“ начина да запазите своята финансова независимост завинаги.

Отървете се от ненужните разходи

Давате ли пари за неща, които дори не използвате? Намаляването на тези разходи е едно от първите неща, които трябва да направите, особено отсъствието им няма непременно да повлияе на живота ви.

Например можете да избегнете плащането на сметки за сателитна или кабелна телевизия като използвате стрийминг услуги – пряко предаване онлайн на различни телевизионни канали, филми, спорт, музика и т.н. Много от тях обикновено са безплатни, а и винаги можете да научите най-новите новини от интернет, което разбира се е безплатно.

Анулирайте абонаментите, които не използвате

Прегледайте миналите си сметки по кредитни карти и банкови извлечения за стари стрийминг услуги, абонаменти за списания или други повтарящи се разходи, от които вече не се нуждаете. Върнете се поне една година назад, в случай че имате годишни абонаменти, за които сте забравили. Ако откриете абонаменти, които не използвате, прекратете ги и вкарайте тези допълнителни пари в спестовната си сметка.

Помислете и за промяна на мобилния ви план. Важно е да добиете реална представа колко данни всъщност използвате. Няма смисъл да плащате за неограничени данни, ако използвате само 1 или 2 GB на месец. Понижаването на вашия план може да ви спести пари, без да се отрази на качеството на услугата.

Придържайте към пазарския си списък

Купуването на хранителни стоки е необходимост, но не бива редовно да се глезите с екстри и екзотични продукти. Така че направете си услуга и започнете да пазарувате със списъци. Ако сте от „старата школа“, може да правите бележки или пък просто да използвате мобилно приложение.

Не забравяйте, че супермаркетите харчат милиони за изучаване на навиците за пазаруване и ако се лутате из магазина без план, е вероятно да се „вържете“ на триковете им и в крайна сметка да похарчите повече, отколкото сте планирали. Предварителната подготовка помага да избегнете импулсивните покупки.

Определете месечен бюджет за ресторанти

Една от най-трудните промени, които трябва да направите, когато се опитвате да спестите пари, е да се откажете от храна за вкъщи, кафе и вечеря с приятели. Но не се ограничавайте на 100%, особено ако излизанията по заведения са ви навик. Вместо това трябва да си направите бюджет въз основа на вашите приходи и разходи. Определете разумна сима, която можете да си позволите да харчите за хранене навън.

Когато сте на ресторант, има начин да спестите от сметката. Може например да си вземете само основно ястие и по-евтина напитка. А ако сте на диета – поръчайте си само предястие или салата и чай. Преди да излезете на заведение, хапнете вкъщи, за да не сте прекалено гладни. Така няма да ви се иска да опитате цялото меню и ще спестите без да се налага да отказвате среща с приятелите си.

Превърнете готвенето в хоби

Избягвайте да посещавате заведения с прекалено завишени цени. Готвенето у дома винаги е по-евтино от поръчката на храна или храненето в ресторант. Бързо ще откриете, че на цената на една вечеря в заведение ще можете да си сготвите за няколко дни вкъщи. Не е нужно социалният ви живот да страда – просто поканете приятели на вечеря и питие, вместо да излизате често.

Когато сте на работа, обядът в стол или близко заведение сигурност е приятен начин да се откъснете от стреса. Но носенето на домашна храна ще ви спести толкова много пари, че вероятно ще го превърнете в практика. Просто записвайте известно време разходите си и направете сравнение. Спестената сума със сигурност ще ви мотивира.

Намерете правилната кредитна карта

Изберете кредитна карта, която ви се отплаща най-добре за разходите, които правите. Банките обикновено имат програми за лоялност с различни бонуси. При събиране на бонус точки с всеки похарчен лев вие получавате точки, които се натрупват по сметката ви. Когато натрупате достатъчно точки или при определена изхарчена сума, може да обмените тези точки за отстъпки, пари или предметни награди.

Друг бонус могат да бъдат парите – за всеки похарчен лев с кредитната си карта трупате сума, определена от банката, която след това може да използвате. Освен това банките често си партнират с различни магазини, които ви дават допълнителна отстъпка при плащане с вашата кредитна карта. Така покупките ви стават още по-изгодни.

Планирайте по-изгодни почивки

За да спестите пари, няма нужда да се отказвате напълно от мечтаните ваканции. Просто се научете как да ги организирате по-пестеливо. Бъдете гъвкави и направете своята резервация през „ниския сезон“. Обърнете внимание, че има силна диверсификация между нисък, среден и висок сезон. Ако сте готови на малък компромис с времето, може да спестите стотици левове от почивка без да се налага да се отказвате от пътуването.

Спестявайте директно всеки паричен бонус

Ако например сте получили неочакван бонус или повишение на работното място, може да ви се прииска да похарчите тези пари, но вместо това най-мъдро е да ги прибавите към спестовната си сметка. Свикнали сте да живеете със старата си заплата, така че ефектът от бонуса върху ежедневието ви би било минимален. Просто го спестете и го забравете.

Оптимизирайте покупките си

Научете се да не робувате на марките. Някои продукти на известни марки наистина са с по-високо качество от техните генерични еквиваленти. Но като цяло, когато купувате известна марка, вие просто плащате повече, за да финансирате рекламите на тези компании. Придържайте се към генеричните продукти, освен ако не забележите значителна разлика в качеството и вместо това вкарайте разликата в банковата си сметка.

Съсредоточете се върху енергийната ефективност

Прости действия като намаляване на температурата на вашия бойлер или смяна на крушките с нажежаема жичка с LED крушки могат да намалят сметката ви за електроенергия и да помогнат на околната среда. Когато купувате нови електроуреди, винаги избирайте енергийно ефективни модели, които да ви помогнат да спестите още повече вода и електричество.

Можете също така да премахнете фантомните енергийни разходи, като включите някои от устройствата си в разклонител с копче за включване и изключване на напрежението. Изключвайте целия разклонител, когато не използвате устройствата си, за да избегнете плащането за електричество, което не използвате.

Спортувайте и пестете

Можете да спрете да плащате такси за фитнес и вместо това да наблегнете на джогинг, колоездене, упражнения у дома или в парка и други спортни дейности. Така ще поддържате физическата си форма, като същевременно спестявате пари. Дори да не обичате спорта, дългите разходки са чудесен начин да поддържате добрата си форма.

Ако имате любим уред от фитнеса (кростренажор, велоергометър, степер, бягаща пътека), можете да го купите, за да ви е винаги под ръка. Въпреки високата първоначална цена, тази инвестиция ще ви се отплати с времето. Преди да купите уреда, потърсете най-добрата оферта. Проверете цената както във всички онлайн магазини, така и в наличните физически магазини. Следете редовно за намаления или изчакайте до Черния петък.

- реклама -