Важно за работещите на Коледа: Как се плаща празничният труд

Официалните празнични дни по Коледа са 24, 25 и 26 декември. Хората, които работят в тези дни трябва да получат допълнително възнаграждение.

Това показва справка на DarikNews.bg в Инспекцията по труда. Тази година почивни са и 27 и 28 декември, но не са регламентирани като официален празник.

По Нова година почивни са 31 декември, както и 1 и 2 януари. Официален празник се води обаче само 1 януари, който задължително се заплаща допълнително.

Трудът, който се полага в празнични дни във всички случаи, се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер, се казва на сайта на Инспекцията.

Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни винаги е извънреден труд. Той се възлага със заповед на работодателя, за която работникът следва да е уведомен поне 24 часа по-рано. Положеният извънреден труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 75 на сто.

При сумирано изчисляване на работното време работните дни се определят по предварително изготвен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е извънреден, затова с увеличение от поне 100% се заплаща единствено работата на официален празник.

Важно е работниците и служителите, които ще работят в дните на официални празници да имат доказателства, че трудът им е възложен със заповед или че е положен по график, които да представят пред Инспекцията по труда, в случай че работата не им бъде заплатена с увеличение.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. Това са:

  • 1 януари – Нова година;
  • 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго – национален празник;
  • 1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност;
  • 6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия;
  • 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост;
  • 6 септември – Ден на Съединението;
  • 22 септември – Ден на Независимостта на България;
  • 1 ноември – Ден на народните будители – неприсъствен за всички учебни заведения;
  • 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово;
  • Велики петък, Велика събота и Великден – неделя и понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му.
- реклама -