Важно правило за отглеждане на успели деца, което много родители не спазват

Важно правило за отглеждане на успели деца, което много родители не спазват. Скрийте намръщените си физиономии. Ако искате да отгледате успели деца, започнете да демонстрирате оптимизъм редовно.

Скрийте намръщените си физиономии.

Ако искате да отгледате успели деца, започнете да демонстрирате оптимизъм редовно.

“Нашите схващания и нагласи се пренасят и на децата ни,” казва образователният психолог и експерт по родителски грижи Мишел Борба. “Ако песимизмът постоянно се натрупва и става личен, постоянен или преобладаващ, това лишава нашите деца от надежда.”

Общо 78% от американците, например,

не са уверени в това, че животът на поколението на техните деца ще е толкова добър, колкото техния, показва проучване, проведено този месец от The Wall Street Journal и Чикагския университет.

На фона на много от нещата, които се случват около нас, това е разбираемо.

Песимизмът обаче може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество, казва Борба – когато става въпрос за отглеждането на деца,

вашите нагласи като родител са заразни.

Оптимистичната ви нагласа може да помогне на децата да процъфтяват, докато преобладаващата негативност може да ги накара да изгубят интерес и надежда, показват проучвания, което създава препятствие между тях и щастливия и успешен живот.

Ето защо Борба препоръчва да тренираме мозъка си, за да бъдем по-оптимистично настроени.

Децата имат нужда от оптимизъм, за да процъфтяват

Оптимизмът включва едно просто копче в разума на децата, казва Борба: те започват да гледат на предизвикателствата като на препятствия, които да преодоляват, вместо като на извинения да се обърнат и да се върнат у дома.

Песимизмът е труден за избягване в днешния свят, в който хората “са бомбардирани с лоши новини” всеки ден, казва тя. Когато обаче родителите постоянно се притесняват във връзка с лоши новини, техните деца показват

по-голямо безпокойство и стрес.

Това прави демонстрирането на вашия оптимизъм още по-важно, особено за да гарантирате, че децата могат да се справят с възходите и паденията в живота, без да губят надежда за постигане на щастие и успехи.

“Това вероятно е една от най-големите

връзки с успеха,” казва Борба. “Това е дете, което казва: ‘Просто няма да спирам и ще продължавам’, вместо ‘Защо да си правя труда да опитвам?’”

Може да се наложи родители да променят собствената си гледна точка

Дори и ако положите усилия да не изказвате на глас своите притеснения пред децата си, вашето безпокойство може да се предаде на тях.

“Тук не става въпрос само за подслушване на това, което казваме,” казва Борба, отбелязвайки, че по-големите деца могат да се ориентират по езика на тялото, че сте стресирани или притеснени. “Много често тийнейджърите казват,

че най-важното нещо е как изглеждаме.”

Това означава, че трябва да започнете с преглед на собствените си навици. Изключвайте телевизора, когато усетите, че сте попаднали в спирала от негативни новини.

Използвайте положителни уверения в дните, в които ви е налегнал стресът на света – тактика, която психолози твърдят, че може да помогне за намаляване на стреса и повишаване на самочувствието.

Не забравяйте, че оптимизмът може да

се учи и преподава, което е добра новина както за родителите, така и за децата.

“Следващият път, когато се случи нещо, можете да си кажете ‘ОК, всичко е под контрол,’” казва Борба. “Ако продължавате да си го повтаряте, така детето ви че дочуе вашата стратегия

за справяне с нещата.

А най-страхотното нещо е, че те често копират и вече ще имат начин сами да отговарят на притеснението.”

Насърчаването на оптимизъм не означава да живеете в отрицание на случващото се

Практикуването на оптимизъм не означава да не сте реалисти или да сте слепи за множеството реални проблеми в света. Изключването на новините не означава да живеете в отрицание, казва Борба.

Тук става въпрос за осъзнаване кога даден вид поведение засилва

безпокойството ви и да не прекалявате с това.

“Нашата цел не е да отгледаме човек, който просто на сляпо е оптимистично или положително настроен. Реалността, пред която сме изправени, е, че това е един труден и непредсказуем свят.”

Бъдете открити с децата си относно тъжни или плашещи неща, които се случват в този свят, казва Борба. Те вероятно ще научат за тези неща, така или иначе, независимо дали по телевизията,

от социалните медии или от приятели.

Оформяйте тези разговори по начини, които отчитат случващото се, но без да звучите безнадеждно, препоръчва тя.

Можете също така да инжектирате възгледите на вашите деца с оптимизъм. Това може да означава обсъждане на положителни неща от ежедневието по време на вечеря или

споделянето на положителни новини от света.

На последно място, действията като семейство, които са в услуга на други хора, може да напомнят на децата, че могат да подобряват живота на другите, дори с доброволческа дейност на местно ниво.

Доброволческата дейност може да помогне на вашата общност, а проучвания показват, че тя подобрява психическото здраве.

“Помагайте на вашите деца да видят, че могат

да променят нещата,” казва Борба. “След като започнат да правят това, те развиват невероятната нагласа: ‘Ще се справя,’ защото започват да осъзнават, че могат да носят промяната.”

- реклама -
error: Съдържанието е защитено