Важни промени за влизането в Гърция + нови правила за зеления сертификат

Важни промени за влизането в Гърция. Отпада попълването на формуляра за локация (PLF, Passenger Locator Form) при влизане на територията на Гърция, съобщава гръцката телевизия “Антена“. Промяната влиза в сила от 15 март и ще важи за пристигащите от всички държави.

Запазва се изискването

за наличие на сертификат за ваксинация или преболедуване или представяне на отрицателен тест за КОВИД-19, предаде БТА.

Увеличава се и броят

на позволените пътници в автобусите, които влизат на територията на страната. От 5 март ще бъде разрешено запълване на 100 процента от капацитета на превозните средства. До момента беше разрешено запълване на 85 от капацитета, се посочва в съобщение на ресорното министерство. Остава задължението за хотели с над 50 стаи да имат договор с лекар или медицински център.

Междувременно гражданите,

преболедували COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, могат да изтеглят своя Европейски цифров COVID сертификат за преболедуване, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Изтеглянето на документа се извършва на електронния адрес: www.his.bg – Национална здравноинформационна система.

На 22 февруари 2022 г.

Европейската комисия прие делегиран акт, който позволява издаването на сертификати за преболедуване въз основа на положителен резултат от бърз антигенен тест, припомнят от здравното министерство. Тази възможност е предвидена включително и за лица, тествани на или след 1 октомври 2021 г., ако използваният бърз антигенен тест е включен в общия списък на ЕС за

антигенни тестове за COVID-19.

Валидността на европейските цифрови COVID сертификати за преболедуване е от 11-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19 и може да се използват при пътуване в ЕС.

Преди приемането на

делегирания акт документът за преболедуване на COVID-19, доказано с бърз антигенен тест, се използваше единствено на територията на отделни държави, с решение на националните здравни власти. За целите на националния здравен контрол, сертификатът за преболедуване може да се използва на територията на България от 11- тия до 365-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване или бърз антигенен тест за COVID-19.

- реклама -